Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

IQVIA: Ръстът на фармацевтичния пазар в България е устойчив, но небалансиран

Ръстът в повечето страни е поравно разпределен между иновативни и генерични лекарства освен в Унгария и България, коментира д-р Иван Георгиев

IQVIA: Ръстът на фармацевтичния пазар в България е устойчив, но небалансиран

Снимка: Архив Ройтерс

В последните години българският фармацевтичен пазар бележи устойчив ръст, който се запазва и през изминалата 2017 година. В България обаче е налице дисбаланс по отношение на растежа, тъй като по-голямата част от ръста на лекарствения пазар идва от медикаментите под патент. Това каза на семинар за журналисти д-р Иван Георгиев, мениджър на международната компания IQVIA за България.

Общият комбиниран пазар на лекарства (продукти с рецепта и без рецепта, болничен и аптечен пазар) в България за 2017 г. спрямо предходната година отбеляза ръст от 11% при почти непроменено ниво в броя на продадени опаковки. Пазарът включва паралелния износ и отстъпките на компаниите към Националната здравноосигурителна каса.

Ръстът обаче е нехомогенен – при патентно защитените медикаменти той е над 14% в стойност и 1,4% в опаковки, а при генеричните лекарства ръстът е под 9%. При медикаментите без рецепта и при хранителните добавки нарастването е под 7%, посочи д-р Георгиев, обобщавайки данните за пазара у нас. 

Още по темата

Наред с това в самите групи растежът е нехомогенен - при иновативните лекарства основната част от растежа се дължи на антиинфекциозните (най-вече новият медикамент за лечение на Хепатит С) и биологичните терапии. Ръстът при генериците е обусловен от нарастването при медикаментите в неврологията, онкологията и сърдечно-съдовите заболявания.

По брой опаковки генеричните медикаменти представляват над 70% от продадените през 2017 г., което е приблизително на нивото на други държави от ЕС. Но в стойност те представляват едва 38% от разходите за лекарства в България при средно 45% за Централна и Източна Европа (ЦИЕ).

„Ръстът в повечето страни е поравно разпределен между иновативни и генерични лекарства освен в Унгария и България“, коментира д-р Иван Георгиев и допълни, че в това отношение има известен дисбаланс. Растежът на пазара за ЦИЕ през последните пет години се обуславя по равно между оригинални и генерични медикаменти. Има обаче някои изключения – в Румъния и в Словакия сто процента от ръста се дължи на генерици. Докато в Унгария и в България по-голямата част от ръста на пазара идва от медикаментите под патент.

Фармацевтичният пазар се очаква да нарасне с 11% през 2018 година, прогнозират от IQVIA. Основните двигатели ще останат иновативните продукти с принос от 14%, както и хранителните добавки с ръст от 10% и генеричните с нарастване от 9%.

Друг стимул за пазара ще е по-големият бюджет за НЗОК за тази година, новите медикаменти, които се включват в списъка за реимбурсиране и незадоволените медицински нужди (главно при Хепатит C и онкология). Увеличеният паралелен износ също ще дърпа пазара нагоре, освен ако не се приложат строги рестриктивни мерки.

Пречките за развитието на фарма пазара у нас според IQVIA ще са свързани с по-бавния процес за оценка на новите молекули (ОЗТ), рестриктивното ценово регулиране чрез правилото за най-ниската цена, компенсаторните механизми за споделено плащане, могат да се очакват и нови мерки за ограничаване на растежа, какъвто опит имаше в края на миналата година. Евентуално забавяне на растежа би могло да дойде от очаквания механизъм за наблюдение на реалната ефективност на нови INN, както и от бъдещите централизирани болнични електронни търгове.

По статията работиха: автор Евгения Маринова, редактор Веселина Василева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Розопроизводителите и дестилериите ще бъдат вписани в публичен регистър