IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ирак покани български фирми да строят инфраструктура

В страната трябва да бъдат изградени 5 млн. жилища през следващите години, стана ясно на бизнес форум

14:11 | 10.03.14 г. 1
Ирак покани български фирми да строят инфраструктура

Ирак планира строителството на 5 млн. жилища и близо 3000 училища през следващите пет години. Представители на страната поканиха български фирми да участват в планираните от Багдад големи инфраструктурни проекти, които ще се реализират до 2017 г. Това стана ясно на българо-иракски бизнес форум, организиран от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП).

„България отдава голямо значение на икономическите отношения с Ирак“, заяви  зам.-министърът на икономиката Красин Димитров, който отбеляза финансовата и икономическа стабилност, ниския бюджетен дефицит, благоприятния за инвеститорите данъчен режим и квалифицираната работна ръка. Ниските оперативни разходи ни нареждат сред най-добрите дестинации за правене на бизнес, като инвеститорите ползват преференции за участието си в индустриалните зони, каза той.

Димитров се позова на класация на Bloomberg за най-добрите дестинации за правене на бизнес в света, в която България заема шесто място в регионалната класация сред страните от Източна Европа и Централна Азия.

Ирак е традиционен стратегически партньор на България в Близкия Изток, като след спада на стокообмена през последните години, от 2011 г. има значителен ръст в търговските отношения. През 2012 г. отбелязваме ръст от 108% в стокообмена, като българският износ за Ирак е 259 млн. USD, а през януари – септември 2013 г. е 138,3 млн. USD, каза той.

Посланикът на Ирак в България Асад Ал-Самарай заяви: „Българските фирми имат три предимства – те са с големи възможности и опит, предлагат конкурентни цени и работят в другите държави, без да се месят в политиката“.

Днес всички гледат на Ирак като на център на развитието на Близкия Изток, като през последните години бюджетът на страната надминава до 100 млрд. долара годишно, заяви посланикът и допълни, че се надява скоро българските фирми да започнат работа в Ирак. От друга страна, иракските бизнесмени са много сериозни и амбициозни, каза отй.

Ръководителят на иракската бизнес делегация д-р Хамиид Абдулхюсеин Махди, президент на Международния съюз на бизнесмените в Ирак, припомни, че през 70-те и 80-те години българските фирми са участвали активно в строителството в Ирак. Той посочи, че през последните години страната е икономически стабилна. През 2006 г. е приет закон за инвестициите, който дава много улеснения за фирмите и това е накарало много европейски и азиатски фирми да отидат в Ирак. Сега имаме инвеститори от Китай, САЩ, Италия и други държави, допълни той. „Днес се учудваме, че българските фирми не участват активно в икономическия живот на страната“, допълни представителят на бизнеса.

Страната планира да увеличи в пъти износа на петрол и така да финансира изграждането на инфраструктурата, стана ясно на форума.

Мохамед Шакер Мамбуд, гавен секретар на Международния съюз на бизнесмените в Ирак, предложи да бъде създадена обща българо-иракска фирма с подкрепата на двете правителства, а български и иракски банки да отворят клонове в съответната страна. „Защо да не създадем българо-иракска банка?“, попита той и предложи още: директна въздушна линия София – Багдад и да се възстанови лечебният туризъм.

Тахсиин Али Абас, главен директор в дирекция „Строителство“ в иракския парламент, коментира, че над 70 млрд. долара може да бъдат заделени от правителството за инфраструктура през следващите години, като средствата ще са основно от продажбата на петрол. Като сектори за развитие той посочи: строителство, индустрия, селско стопанство, здравеопазване, водоснабдяване и образование. Общо над 300 чуждестранни фирми от 17-18 държави работят в страната, каза той.

Красин Димитров съобщи още, че българското правителство планира да възстанови посолството ни в Багдад, с което да се улесни издаването на визи. Допълнително ще се открие едно консулство и няколко търговски представителства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 36 rate down comment 14
bgMan
преди 10 години
Нашите да не чакат а да се втурват натам колко се може по-бързо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още