IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Искаме становище от САЩ за кандидата за Белене

Кандидат-инвеститорът е меко казано съмнителен, измамен, но в никакъв случай стратегически, коментира Иван Костов

13:02 | 27.09.12 г. 5
Искаме становище от САЩ за кандидата за Белене

Правителството ще поиска официално становище от държавния департамент по енергетика на САЩ за кандидат-инвеститора в АЕЦ "Белене", преди да вземе решение дали да започне преговори с него. Такова уверение е получил от министъра на енергетиката Делян Добрев лидерът на ДСБ Иван Костов, предаде БТА.

Пред журналисти Костов коментира, че Народното събрание не може да ревизира позицията си без отсреща да има сериозен стратегически инвеститор. Лидерът на ДСБ посочи, че разполага с информация, според която кандидат-инвеститорът е „меко казано съмнителен, измамен, но в никакъв случай стратегически инвеститор“.

Той допълни, че депутатите от партията му няма да се подпишат под решение на Народното събрание за даване на мандат на правителството да води преговори с "Глобъл пауър консорциум" преди да е излязло становището на американския департамент по енергетиката.

Очаква се днес председателят на парламента Цецка Цачева да представи пред депутатите от икономическата комисия проекторешение, с което да се даде мандат на правителството да преговаря с кандидата за строителството на втората атомна централа.

Преди няколко месеца Народното събрание подкрепи решението на правителството България да се откаже от проекта за още една ядрена централа.

Парламентарната група на Коалиция за България обаче каза, че няма да подкрепи проекторешението на депутати от ГЕРБ за централата, а ще внесе собствено предложение за отмяната на предишното решение на парламента за спирането на проекта, съобщи народният представител и бивш министър на енергетиката Румен Овчаров.

Той посочи, че Коалиция за България продължава да настоява за провеждането на референдум за изграждането на АЕЦ „Белене“.

Междувременно от “Движение България на гражданите“ съобщиха, че инвеститорски интерес за изграждането на АЕЦ “Белене“ е имало още най-малко преди половин година и премиерът Бойко Борисов е знаел за него.

От движението настояват правителството да обясни защо в продължение на три години не са били положени никакви усилия за привличане на частен инвеститор за реализацията на проекта за втората атомна централа.

Пред БНР пък говорителят на „Росатом“ Сергей Новиков коментира, че руската компания е готова да се върне към реализацията на проекта.

Новиков посочва, че появата на частен инвеститор за АЕЦ "Белене" за пореден път потвърждава, че проектът е ефективен, напълно реалистичен и икономически целесъобразен.

Той отрече американския консорциум и „Атомстройекспорт“ - дъщерната компания на „Росатом“, да преговарят за откупуването на проекта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 32 rate down comment 0
DartVador
преди 11 години
Трагедия . . .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 33 rate down comment 0
data
преди 11 години
В света компаниите който могат да реализират подобен частен проект се броят на пръсти . Те част ли са от този консорциум ? Мисля че всички знаят отговора :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 33 rate down comment 0
amanotumnici
преди 11 години
Нашите вече имат опит с подобни сделки. По подобен начин конструираха приватизационния договор за Булгартабак. Компанията беше купена от руска банка, зад която се крият купувачите. Щом се крият, значи не им е чиста работата. Сега се опитват да приложат същия номер. Създават офшорна компания зад която пак се крият незнайни инвеститори. Не е трудно да се забележи как определен кръг от интереси се върти и се чуди как да легализира (изпере) събраните пари до момента по време на управлението. Първо искахах да строят на Витоша - не стана. След това искаха да премахнат забраната за строеж на плажовете и да строят там - не стана. Сега се насочиха към Белене заставайки зад офшорка. След това ще си теглят печалбите в милиарди и всичко това на гърба на народа, който в крайна сметка ще си остане мизерен и ще гледа всичко с отворена и празна уста ... в преносния смисъл на думата ще му е пълна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 33 rate down comment 1
Бате Пешо
преди 11 години
Бе нашата държава нали има ДАНС Разузнаване Контраразузнаване реконтра военно разузнаване.Тия къв го дървят и за какво вземат заплати???????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 34 rate down comment 0
aldy
преди 11 години
"...Новиков посочва, че появата на частен инвеститор за АЕЦ "Белене" за пореден път потвърждава, че проектът е ефективен, напълно реалистичен и икономически целесъобразен..."Само дето може с чиста съвест да се нарече НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО. Защото е изцяло вполза на външни сили. За България и населението остават само негативите, а ползите са за неизвестни собственици, скрити зад офшорка, регистрирана в щата Делауър. И не бих се учудил, ако там фигурират много наши познати муцуни, заедно с руски финанси. Частният проект на такъв важен и опасен обект е продаване на интересите на страната за паница леща, което далече няма да е за първи път.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още