IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Искат наполовина по-нисък туристически данък за петзвездните хотели в София

Заведенията се надяват за отсрочка на тоталната забрана за тютюнопушенето

14:45 | 28.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
Искат наполовина по-нисък туристически данък за петзвездните хотели в София

Представители на бизнеса искат да бъде намален туристическият данък, съобщи на пресконференция председателят на Съвета по туризъм в София Витан Иванов.

Данъкът, който общините ще събират от хотелите от тази година според броя на леглата, замени практиката да се събира курортна такса, която се начисляваше в цената на нощувката. В София като цяло туристическият данък е най-висок в България, със средна стойност от 1,8 лв. на легло. Хотелите в столицата от първа до пета категория се облагат за годината със следния „данък на легло“: 0,6 лв., 1,2 лв., 1,8 лв., 2,4 лв. и 3 лв.

„Ще искаме намаляване наполовина на сегашния размер на туристическия данък за петзвездните хотели“, допълни Витан Иванов.

Председателят на Столичния общински съвет Андрей Иванов потвърди, че се водят разговори с туристическия бранш за намаляването на данъка, като това може да се случи от следващата година.

Част от хотелите в София и страната умишлено намаляват капацитета си, за да не плащат пълният размер на данъка. Средната запълняемост на хотелската база в страната е 27%, а данъкът е върху 30 на сто запълняемост. В София има 14 000 легла, от които 12 500 се ползват реално, коментира Витанов.

Запитан готови ли са заведенията за очакваната пълна забрана за тютюнопушене, той заяви, че последната отсрочка, която браншът иска, е за есента на 2013 година.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:57 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още