IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Исландия обмисля отваряне на трудовия си пазар за българи от 2012 г.

Предстои решението на исландското правителство да бъде гласувано от парламента на страната

17:04 | 01.11.11 г.
Исландия обмисля отваряне на трудовия си пазар за българи от 2012 г.

Исландското правителство взе решение да предложи на националния си парламент прекратяване на ограниченията за свободно движение на българските работници в Исландия, съобщиха от Министерството на труда и социалната политика (МТСП).

След 31 декември 2011 г. българските работници се очаква да имат имат неограничен достъп до пазара на труда в Исландия, която все още не членува в Европейския съюз (ЕС). Българите ще се ползват от всички права и привилегии, съгласно Споразумението за Европейското икономическо пространство и исландските закони.

Десет са държавите от ЕС, които все още имат ограничения за наемането на работници от България и Румъния – Холандия, Белгия, Германия, Ирландия, Франция, Италия, Люксембург, Австрия, Великобритания и Малта. Европейското законодателство предвижда тези ограничения да отпаднат от 1 януари 2014 г., освен ако не бъде поискано удължаването на този срок.

От известно време обаче се засили натискът върху тези държави да отменят рестрикциите. Преди дни Европейският парламент (ЕП) гласува резолюция, в която евродепутатите призовават всички страни-членки на Еврообщността да отворят пазарите си на труда за българи и румънци до края на настоящата година.

Според ЕП няма да има негативни последици от отварянето на трудовите пазари, тъй като такива не са регистрирани в държавите, които позволиха свободното наемане на работници от новите страни-членки в ЕС.

„Официалните данни, включително данните от Европейската комисия, доказаха, че работниците от Източна Европа не увеличават безработицата и не оказват натиск върху социалните системи, а техният наплив генерира икономически растеж в приемащите страни, който се оценява на около 1% от БВП“, се посочва в резолюцията на Европарламента.

Въпреки натиска на европейските власти, страните от Стара Европа посрещат неохотно идеята да позволят на българи и румънци неограничен достъп до възможности за работа. Холандия дори въведе още рестрикции, които влязоха в сила от 1 юли. Ограниченията обаче не се приеха добре от представители на бизнеса в страната, а работодатели предимно от аграрния сектор дори настояха, че ще изпитват сериозен недостиг на работна ръка заради ограниченията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още