IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испанци искат за своя сметка да строят нов елитен стадион в Пловдив

Христо Стоичков докара премиера Борисов и трима министри в рушащия се и затворен от 20 години стадион "Пловдив"

20:16 | 22.06.11 г. 4
Испанци искат за своя сметка да строят нов елитен стадион в Пловдив

Идеята на златната обувка Христо Стоичков за испански инвестиции в рушащия се и затворен от 20 години стадион „Пловдив” събра днес в окаяното спортно съоръжение министър-председателя Бойко Борисов, вицепремиера Симеон Дянков, министрите на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев и на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков.

Цялото ръководство на Пловдив и областта също дойде на стадиона заедно със спортни легенди от близкото минало.

В края на миналия месец, водени от Стоичков, испанците представиха идеята си за стадион „Пловдив”. Испанската строителна компания „Abelcir” предлага седящите места да са 45-47 хиляди, a под игрището да има подземен паркинг на няколко нива, като паркоместата да бъдат 1/10 от броя на седящите места.

Инвеститорите предлагат старият стадион да бъде съборен изцяло и на негово място със съвременни материали и по нови технологии да се изгради изцяло ново модерно спортно съоръжение, което ще бъде с категория „Елит” на УЕФА.  Средствата за изграждането на стадиона ще бъдат изцяло за сметка на испанците, като стадион „Пловдив” ще си остане публична собственост.

Разбира се, испанците не правят дарение. В замяна те искат терени и разрешения за строителство на общо 200 хиляди квадратни метра РЗП ( разгъната застроена площ).

Ако се стигне до споразумение, то най-вероятно на „Abelcir” ще бъде предоставен терен от 17 дка, северно от сега съществуващия стадион „Пловдив”, който граничи с река Марица. На него те ще построят евентуално мол, хотел, заведения за хранене, като решението им за предназначението на сградите ще бъде съобщено след като приключи тяхното пазарно проучване.

За целта са поискали от общината данни за населението на Пловдив, за това колко мола има в града и др. Исканата информация вече е изпратена на дискове на строителната компания.

Неотдавна испанската строителна компания е завършила стадион с подобни параметри в Малта, като стойността на инвестицията там е 27 милиона евро. Общо в Европа и света испанците са построили 27 такива спортни съоръжения.

Христо Стоичков, който подчерта, че Пловдив и този стадион са го направили  спортист и сега той иска да също да даде нещо на града е убеден, че проекта за нов стадион ще бъде успешен.

Бойко Борисов подчерта, че експерти на Строителния надзор ще направят оценка на съществуващия стадион „Пловдив”, който е без акт 16, за сметка на това пък в продължение на години държавата и общината спорят чия собственост и съоръжението.

„В зависимост от това, което ще ни се даде като резултат и гаранция съответно от експертите и инвеститорите, нищо не пречи да се съберем пак след две седмици и да обсъдим това, което ще правим. Нашето управление е абсолютно ясно, публично и чисто. И затова се допитвам какво мислят хората. Това, което е държавна собственост – ние ще го предоставим, каквото трябва като гаранции – ще го направим. Според решенията ви, ще ви помогна. Въпросът е, че бюджетът на държавата е крайно ограничен”, заяви бойко Борисов.

Той не пропусна да изброи всички спортни съоръжения в столицата и страната, които държавата е финансирала при управлението на ГЕРБ. Премиерът обаче подчерта, че стадионът ще бъде направен. Но щом испанските инвеститори предлагат да поемат финансирането, трябва да се възползваме, подчерта още Бойко Борисов.

До две седмици трябва да станат ясни резултатите от проверката на Строителния надзор. Кметът на Пловдив през това време смята да организира обществено обсъждане на проблема  с футболните фенове, (те припомниха на всички, че на този стадион през 1981 г. е играл легендарният отбор „Барселона”), с гражданите и водещи архитекти и проектанти.

„Новото винаги е по-добро е ремонтираното старо”, заяви вицепремиерът Симеон Дянков и обеща да каже повече по въпроса, след като се чуе мнението на експертите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
rospur
преди 12 години
Какво значение има коя година е?Човека просто ти казва, че за пореден път си се изхвърлил-този път със "абсолютен рекорд"...Напиши в гугъл ЦСКА-Аякс и прочети и там...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
2012
преди 12 години
коя година е това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
kubeto83
преди 12 години
да да.ЦСКА-Ливърпул 70 000
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
2012
преди 12 години
" те припомниха на всички, че на този стадион през 1961 г. е играл легендарният отбор Барселона1. Не е 1961 г., а 20 години по-късно - мача беше 1981 г.2. На този мач присъстваха 62 000 - абсолютен рекорд за България
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още