Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Историк: Изборите през 2021 г. са началото на смяна на политическата ни класа

Съвременните политици искат възстановяване на върховенството на закона, намаляване на нивата на корупция, те са извън лявото или дясното, коментира Стефан Дечев

Историк: Изборите през 2021 г. са началото на смяна на политическата ни класа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

В България вече е започнал процес на смяна на политическата класа, която е управлявала държавата от 1989 г., с нови, модерни политици, израснали във време на демокрация. Това каза в деня, в който България отбеляза 113 години от обявяването на независимостта си, историкът Стефан Дечев.

Още по темата

В ефира на Bloomberg TV Bulgaria той обясни, че намира символика в това, че промяната на политическата класа е започнала през 2021 г., в която на три пъти ще се проведат избори за Народно събрание, и в това, че през 1919 г. е започнала подобна промяна на политиците, управлявали Княжество България в продължение на три десетилетия.

"Политиците, които управляваха България по време на прехода, независимо от коя политическа сила, бяха изцяло формирани от комунистическото управление. В някакъв смисъл те носеха и белезите на предишния режим. В този смисъл се надявам новата политическа класа да има две съставки – българи с чуждестранен опит и българи, които са израснали в десетилетия на демокрация", посочи Дечев.

Според него съвременните политици в България избягват да се определят като "леви" или "десни" именно заради историческата обремененост в контекста на българската история, и това, че "представители на бившата номенклатура и службите за сигурност, които се асоциират с "левицата", олицетворяват капитализма в България".

„Същевременно основните цели пред съвременните политици са възстановяването на върховенството на правото в България и намаляването на нивата на корупция, които са "извън лявото или дясното"“, напомни Дечев.

По думите му днес България има голям суверенитет и независимост, дори и за някои негативни решения. "Ние бяхме и единствената държава, която си позволи да спре западната си съседка за влизането в ЕС", коментира той отношенията със Северна Македония.

Историкът е на мнение, че предстоящите парламентарни избори в България и скорошните местни избори в Северна Македония поставят държавите в деликатен момент.

„По тази причина сега едва ли ще има промяна в позицията на България спрямо членството на южната ни съседка в ЕС и историческия спор", коментира той.

"В Скопие се надяват на външнополитически натиск над София. Струва ми се, че ще се търси взаимноприемливо решение, което да бъде постигнато между двете държави и да бъде представено и на българското, и на македонското общество като победа", каза още Дечев. Той прогнозира, че няма да има решение преди декември.

Каква беше дипломацията на княз Фердинанд? Защо България избира националния си празник между 3 март, 6 и 22 септември? Как политическите и икономическите елити се позиционират след Освобождението и днес? Ще излязат ли пак българите на площада? Къде е мястото на България в съвременния геополитически процес?

Цялото интервю с историка може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости в предаването „Светът е бизнес“ може да видите тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Прогноза: 9% ще е ръстът на фалитите в България за 2022 г.