IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IT браншът е против пожелателното прилагане на СУПТО режима

Данъчните облекчения за фирмите, които са имплементирали Наредба -18, ще стимулира остарели практики, които понижават конкурентоспособността им, твърдят от БАИТ

17:39 | 04.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) се обяви категорично против намерението на държавата да въведе пожелателна регулация за софтуера за управление на продажбите в търговските обекти (СУПТО).

Припомняме, че през лятото от Министерство на финансите предложиха изискванията за софтуера, които отприщиха вълна от недоволство и са разписани в Наредба Н-18, да отпаднат. С новите промени в Закона за ДДС обаче управляващите решиха промените в спорната наредба да бъдат „пожелателни“ и да носят някои преференции на компаниите, които ги изпълнят.

От БАИТ обаче не са съгласни с връщането на СУПТО режима, без значение дали е доброволен или задължителен.

„СУПТО режимът, поради своята същност, е неприложим за голяма част от бизнеса, включително огромен брой коректни и иновативни фирми и това представлява дискриминация спрямо тях. Тази регулация се основава на стремеж на администрацията да контролира директно начина, по който функционират бизнесите, и начина, по който са изградени IT системите, вместо само да се задават изискванията за информация“, пише в становището на БАИТ. 

Според IT бранша СУПТО режимът е базиран на грешни предпоставки, а не на сериозни оценки на въздействие върху бизнеса и IT средата. Това вреди на конкурентоспособността на българския бизнес и създава необосновано високи бариери пред навлизането и оперирането на чуждестранни бизнеси в България, категорични са от БАИТ.

Оттам подчертават още, че СУПТО регулацията е изградена на грешна основа – взети са предвид само бизнес процеси в търговията на дребно и същите са приложени върху дейността на всички индустрии, без оглед на техните специфики.

„По отношение на информационните технологии са използвани за образец остаряващи технологични решения от недостатъчно на брой софтуери. Това прави невъзможно прилагането на тази регулация от широк кръг български бизнеси, които са заложили на по-модерни и ефективни решения. Съответно, въвеждането на данъчни облекчения за фирмите, които са имплементирали СУПТО в своята дейност, ще стимулира остарели практики, които понижават конкурентоспособността им“, твърдят от БАИТ.

От IT бранша са убедени, че намеса, контрол и ограничаване на развитието на информационните технологии до степента, в която това се прави чрез СУПТО, може да нанесе дългосрочна вреда върху развитието на сектора в България.

Асоциацията е провела допитване до българския бизнес и относно намерението за връщане на СУПТО като доброволна регулация. Според резултатите  94% (882 респондента) определят завръщането на СУПТО, под формата на доброволен режим, като неприемливо и настояват за пълното отпадане на всички текстове, свързани със СУПТО. 5% (49 респондента) подкрепят връщането на СУПТО като доброволен режим, а 1% (11 респондента) имат особено мнение по въпроса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още