Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

IT индустрията може да повиши БВП с поне 2%

БАИТ работи с правителството за оптимизиране на целия процес по наемането на кадри от външни пазари

Българската IT индустрия може да допринесе с минимум 2% за разширяване на БВП на страната през следващите 2-3 години. Това каза Петър Иванов, председател на УС на БАИТ, в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Сремежът на БАИТ е да бъде създадена работеща процедура за издаване или отказ от синя карта в срок до 30-45 дни, каза Иванов.

В България съществува огромен дефицит на кадри в IT сектора. По думите на експерта, за да бъде решен този проблем, трябва и се работи в няколко направления – обучение на студенти на вътрешния пазар, внос на чуждестранни студенти и издаването на сини карти, което представлява най-краткосрочното решение.

Първата стъпка за облекчаване на процедурата по издаване на сини карти е направена с отпадане на пазарния тест за професии, за които се знае, че липсват специалисти, допълни експертът. 

Още по темата

Следващата стъпка, по която БАИТ работи с правителството, е оптимизиране на целия процес и наемането на кадри от външните пазари.

Членството на България в ЕС е едно от предимствата на страната за привличането на специалисти от съседните страни – Македония, Сърбия, Молдова, Украйна.

По-ниският подоходен данък за физическите лица спрямо други европейски държави и високите очаквания за икономически ръст са сред другите плюсове на България по пътя на привличането на чуждестранни специалисти.

Още от разговора и други интервюта може да намерите в Bloomberg TV Bulgaria

гледано: 1441   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа


 

По статията работиха: автор Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
3
 
1
преди 3 години
Няма профилна снимка
Тоя *** дали си дава сметка че хората ще отидат да работят в бяла държава, не в изостанала България? БАИТ винаги са мечтали да имат роби за 1000лв заплата и да изстискват стократно печалба от тях. Дърти прогнили комунистически структури.

Още от Икономика и политика
В България се произвеждат над 120 марки бира, само през 2019 г. новите са 20