IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италианци и румънци изкупуват българско грозде

Очакваме добра реколта, заяви Красимир Коев

12:19 | 02.09.15 г.
Италианци и румънци изкупуват българско грозде

От няколко години има интерес от страна на италианци и румънци да изкупуват грозде от България. Това каза пред БНР Красимир Коев, директор на Изпълнителната агенция по лозята и виното (ИАЛВ). По думите му количествата, които те купуват, не са толкова големи, че да се повишат цените на българското грозде или пък то да изчезне от нашия пазар като суровина.

Красимир Коев посочи, че лозовите масиви в България са 600 хил. декара. Тази година може би ще бъде с най-добра реколта като качествени показатели и като количество за последните 20 години. Очаква се среден добив от тези лозя около 700 килограма на декар, което прави 420 хил. тона.

Тази година винарските предприятия се очаква да приемат, преработят и произведат вино между 250 хил. и 280 хил. тона грозде. Ежегодно между 100 хил. и 120 хил. тона винено грозде отива за производство на ракии. Имаме ежегодно износ на продукция в размер на 20 хил. тона. 

Имаме продукция, която се преработва за домашна консумация. По закон в България от 1 тон грозде е разрешено всеки да може да си произведе вино или ракия за домашна употреба.

„Т.е. остават едни 50 хил. тона, които се разпределят за производството на ракии в малките дестилерии и за домашна консумация. От тях вече кой е недобросъвестен и без регистрация продава и реализира – това вече не го коментираме“, разясни Коев. Той подчерта, че на пазара на вино сивият сектор е не повече от 5–10%.

Спадът в износа на вино за Русия Красимир Коев обясни не с ембаргото, тъй като виното не е ембаргова стока, а с други комплексни фактори. Той припомни, че 2014 г. беше с лоша реколта за лозарите. От друга страна, на експорта са попречили военните действия на територията на Украйна, която е основен транспортен коридор за изнасяните в Русия български стоки.

„Наложи се нашите винопроизводители да правят обходи, което оскъпява много тяхната продукция. Девалвацията на рублата – това също даде отражение. Не качеството, а други фактори попречиха“, обясни Коев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още