IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италианската Saipem ще изгради морската част на "Южен поток"

Строителството на газопровода ще започне през юни 2014 година с изграждането на микротунелите на територията в България и Русия

20:35 | 14.03.14 г. 1
Италианската Saipem ще изгради морската част на "Южен поток"

Италианската Saipem беше избрана от консорциумът South Stream – Transport да изгради първата тръба от морската част на газопровода „Южен поток”.  Стойността на договора е около 2 млрд. евро.

Морският участък на „Южен поток” е с дължина от 931 километра и минава по дъното на Черно море. Тръбите ще излязат на повърхността на територията при местността Паша Дере край Варна. От екологични съображения това ще стане в специални микротунели.

Именно с изграждането на микротунелите ще започне и строителството на газопровода, посочват от SST. Това ще стане през юни 2014 година. Полагането на тръбите по дъното на Черно море ще започне през септември. За целта ще бъдат използвани специализираните кораби, които ще осигури италианската компания.

Прогнозите са до края на 2015 година газопроводът между Русия и България да бъде построен, допълват от компанията.

Припомняме, че в момента се води дебат относно статута на "Южен поток" между ЕС и Русия, тъй като проектът нарушава европейското законодателство. Разговорите на политическо ниво са замразени, но експертите продължават техническите разговори, увери преди дви енергийният министър Драгомир Стойнев. 

От ЕК бяха категорични, че без предоговоряне, Брюксел няма да допусне функционирането на газопровода на европейска територия. От комисията обаче коментираха, че не могат да забранят строителството на газопровода.

В началото на февруари МОСВ одобри Оценката за въздействие на околната среда (ОВОС) на морската част на газопровода.  

South Stream - Transport поръчва тръбите и за втория втората линия на газопровода

South Stream Transpor, ще поръча тръбите и за втората линия на газопровода, става ясно от допълнително прессъобщение на компанията. Общата стойност на проекта е 800 млн. евро.

Поръчани ще бъдат 75 хил. тръби с дължина от 12 метра. 40% от това количество ще доставят японските компании Marubeni-Itochu и консорциумът  Sumitomo. Руските OMK и Ижора ще доставят съответно по 35% и 25% от необходимите тръби. 

Газопроводът „Южен поток” ще има четири паралелни тръбопровода, всеки с дължина от 931 километра. Договорите за първата тръба бяха подписани през януари тази година с германската компания Europipe, и с руските ОМК и „Северстал”. Обявената тогава стойност на търга беше около 1 млрд. евро.

Част от тръбите за изграждането на морското трасе ще се складират на българска територия.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:10 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 11 rate down comment 0
robert
преди 10 години
Какво става със санкциите?Замириса на много пари, минават на заден план.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още