IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ИТН: Ако не ни подкрепят, не е проблем да си тръгнем

От „Демократична България“ още не са взели окончателно решение за подкрепа, настояват за силно реформаторско управление

13:21 | 01.08.21 г. 5
<p>
	<em>Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor MediaGroup</em></p>

Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor MediaGroup

„Има такъв народ“ (ИТН) искат пряко да носят политическата отговорност, за да може да си понесат вината в случай, че не успеят да се справят. Това обясни пред БНР Филип Станев, зам.-председател на партията на Слави Трифонов и на парламентарната група.

"Властта за нас не е самоцел... Топ приоритет е постигане на възмездие спрямо случилото се през последните 12 години", каза Станев. Той уточни, че Пламен Николов, който е номиниран за премиер, е бил наясно, че ще се занимава с тази дейност.

„Работим три години назад във времето с този човек. Това с Петър Илиев, който беше номиниран за правосъден министър, е единствената истина за Илиев. Никога не сме предлагали или обсъждали това име Петър Илиев като премиер, заяви Филип Станев. 

Той заяви, че спекулации около персоните в бъдещ кабинет „обърква целия разговор“.

„Не може да влезеш в открита среща с Христо Иванов и „Демократична България“ да кажеш няма да искам министерски постове и четири дни след това да прочетеш декларация и да кажеш трима от служебните министри искам да са в този кабинет. Ако ще си играем на усмихнати за пред обществото, няма да стане", каза Станев.

„Отговорността за това, че няма да има отново управление няма да е наша. Не сме в тази власт за цел или облага. Ако не ни подкрепят, за нас не е проблем да си тръгнем. Да стоим във властта, за да се договаряме с „Демократична България“, Борисов и Доган, няма как“, заяви Филип Станев.



"В предварителните разговори и с Мая Манолова и „Демократична България“ гледахме в сходна посока и после изведнъж вземете тези трима служебни министри. Хайде, решете какво ще правите и го решете в пленарна зала", обърна се Станев към "Демократична България".

По думите му е крайно време е политиката в България да престане да се прави по битак тип начин. „Ако ще изчегъртваме модела ГЕРБ, като го подменяме с друг модел в тази посока и ще го маскираме с това, че сме умни, красиви, че сме градската интелигенция, това е грешен подход. Да престанем да се делим на умни и красиви, на грозни и прости! Дайте да работим, че тази държава го е закъсала жестоко", каза още Станев. И допълни: "Много скоро ще видите персоните в кабинета ни - професионалисти, хора с висок морал, склонни да носят отговорност....В момента не трябва да се търси интрига, трябва да се действа практично".

От ИТН настояват да представят имената на министрите в идния петък при гласуването на мандата в пленарна зала. Според Филип Станев ако сега обявяват министрите си, те ще бъдат обект на всякакви атаки и на жълти новини.

Ще има редукция на министерства, поясни Станев.

Христо Иванов, съпредседател на "Демократична България", коментира, че от партията са готови да подкрепят силно реформаторско управление, което да трансформира България, но "липсва критичната минимална доза информация, на базата на която да се вземе решение".

„На нас ни липсва критичната минимална доза информация, на база на кoято да вземем решение. Не знам каква е формулата. Не мога да си изкривя душата и да кажа, че фигурата, която в последния момент беше появена за премиер, е убедителна. Става дума за процес без предсказуемост", каза пред БНР Христо Иванов.

"Ние трябва да сме убедени, че това се споделя от изграден екип, който може да го реализира, екип, който да има лидер. Осъзнавам, че е трудно да се намери такъв човек. Вместо това виждаме човек, за когото най-доброто, което можем да кажем за него е, че трябва да му се даде шанс. Но не можем да си позволим да влезем в такъв режим в тази ситуация".

Христо Иванов подчерта, че от ДБ не са взели окончателно решение и ще очакват до последно да видят ИТН в каква посока ще тръгнат. „Не ни плашат нито предсрочни избори, нито изолация“, каза още Иванов.

„В този парламент би могло да се формира съществено мнозинство около ясно лидерство и около ясно заявени и внимателно обсъдени политики, предмет на политически ангажименти... Ние сме в ситуация, в която не можем да структурираме процес на предварителен диалог по ключовите въпроси... Аритметична подкрепа ще се намери, някакво управление ще бъде излъчено", заяви председателят на парламентарната група на "Демократична България".

БСП иска писмено споразумение за управление.

Христо Проданов, зам.-председател на парламентарната група на "БСП за България", подчерта, че под някаква форма трябва да има писмено споразумение между различните партии или двустранни споразумения между мандатоносителите. "По-лесно е така да се работи и е отговорно пред българските граждани... За отговорно и открито управление е важно да има нещо разписано", посочи той пред БНР.

Проданов посочи, че левицата иска смяна на модела и връщане към устоите на Конституцията, според която България е парламентарна република, "там се вземат законодателните решения, там се контролира изпълнителната власт": 

"Не съм съгласен, че министър-председателят трябва да е независим, той трябва да е зависим от тези, които са го избрали в парламента, и от тези, които го подкрепят политически... Корумпираното управление на ГЕРБ трябва да се изчисти, за да може да се започне наново, не можеш върху пясъци да строиш небостъргачи. Трябва здрава основа, върху която да се изгражда българската държавност, която беше разрушена през последните 12 години по време на управлението на Бойко Борисов". 

"Пламен Николов е комуникативен и диалогичен човек с добри идеи. Това са първите ми впечатления от него при първата ни среща. Мажоритарният вот е темата, по която БСП се разминава с ИТН", каза Проданов.

"Не желаем предсрочни избори, а сериозно и стабилно правителство, което е в състояние да изпълнява ангажиментите си. Не желаем авантюрата на група хора, които си пеят песента "Пред нас са блеснали житата...". Ние сме сериозни хора и като такива гледаме от името на обществото да минимизираме рисковете с попадането на случайни хора... Няма да дам подкрепа на празен лист", коментира пред националното радио Татяна Дончева от ИБГНИ, лидер на "Движение 21". 

Тя подчерта, че да поискаш да знаеш състава на един проектокабинет не е кадруване: 

"Никой от нас не е поискал да влиза в правителството...Ние, от които се иска да подкрепим това управление, ще носим отговорност в пълен размер, независимо от заявленията на ИТН, а репутационните щети ще бъдат като от цунами. Щом ИТН смята, че ще носи пълната отговорност, нека си я носи, да ни освободи от нея, но и да не иска от нас подкрепа".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 1
Shadow1
преди 2 години
Не се карайте кой дърпал конците. Аз ги дърпам, моля започвайте сега за мен да пишете конспирации.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
bgMan
преди 2 години
Точно като назначенията и уволненията на Решетников и Москва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
от Козяк 16 назначават и уволняват...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
ИТН: Ако не ни подкрепят, не е проблем да си тръгнем > е то от Козяк не назначават и уволняват. Иначе учиндолското зидарче какво? В знак на протест ще напусне ложата ?!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
Един Българин
преди 2 години
Американски бизнесмени си говорят на кой какво му се е случило в последно време. Идва ред на сибственик на фирмичка за шнорхели и плавници. - А пък моят директор Продажби ми пусна молба за напускане...- Защо?- Спечелил кастинг!- За коя роля?- Министър-председател на някаква страна - България.- Да, бе, няма такава държава...(По действителен случай)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още