IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Южен поток" беше подарък, смята руският посланик у нас

Участието в съюз не изключва възможността да се бориш за националните интереси, заяви Юрий Исаков

13:12 | 05.12.14 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Посолство на Русия в България</em></p>

Снимка: Посолство на Русия в България

Смятам, че принадлежността към дадена група или съюз, като НАТО, Европейския съюз или каквото и да е друго обединение, абсолютно не изключва всяка страна участничка, съблюдавайки груповата дисциплина, едновременно с това да може да се бори за своите национални интереси. Това каза в отговор на въпрос посланикът на Русия у нас Юрий Исаков, цитиран от БТА.

"Постоянно чувам - ние сме малка страна, какво можем да направим сами. Тази позиция не е особено продуктивна. В същия Европейски съюз има страни, които са абсолютно съпоставими с България и по размер, и по икономическа мощ, и по политическо значение. Те обаче намират в себе си сили за отстояване на своите национални интереси. Тук обаче не достига едно нещо и то е политическата воля", заяви Исаков.

Той каза още, че не може да гадае какво ще се случи, тъй като живеем в свят, в който всеки се бори за своето място под слънцето и в това няма нищо лошо.

"Никой не дава просто така "от небето" подаръци, като "Южен поток". Някой предлагал ли е нещо подобно на България като "Южен поток"? Когато се предостави подобен щастлив случай или щастливо развитие на събитията, трябва да се бориш за него. Ако трябва и зъби да се показват, ако трябва да се отстояват националните интереси- всичко се получава. Ако обаче само говорим, че сме малки и нищо не можем - ще си останем малки и нищо неможещи", заяви Исаков.

Той обясни, че Владимир Путин е казал ясно, че проектът "Южен поток" е приключил.

"Той обаче каза още, че ако се сметне за целесъобразно, ние, довеждайки газ до турско-гръцката граница, ще сме готови за възможност там да създадем газов хъб, т.е. площадка с необходимата инфраструктура за снабдяване с газ страните от Югоизточна Европа, в това число и България", каза Исаков. 

Темата за "Южен поток" може да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
StefanL
преди 9 години
БЕШЕ НО НАШИТЕ ПРОДАЖНИ ПОЛИТИЦИ ПЛЕВНЕЛИЕВ БОРИСОВ КУНЕВА СИМЕОНОВ ГО УНИЩОЖИХА ! БЪЛГАРИЯ ЩЕ ЗАПОМНИ ТЕЗИ ИМЕНА НА ПРЕДАТЕЛИ И *** НА ЕВРОГЕИСКИТЕ ЗАКОНИ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още