IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Южнокорейци искат да инвестират в България

Две корейски компании вече правят предварителни проучвания за производство на електромобили и преработка на сирене у нас

18:42 | 07.10.15 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Министерство на икономиката</em></p>

Снимка: Министерство на икономиката

Южнокорейски компании проявяват интерес към инвестиции в инфраструктурни проекти в България. Това стана ясно на среща на зам.-министъра на икономиката Даниела Везиева със заместник-министъра на външните работи на Република Корея по икономическите въпроси Ли Тае-Хо, съобщиха от пресцентъра на икономическото министерство.

По думите на Ли Тае-Хо корейските компании с интерес към развитието на инфраструктурата в България са с голям опит в областта и работят по такива проекти успешно по цял свят.

Той е представил и две корейски компании, които са заявили конкретен интерес за инвестиране в България и вече правят предварителни проучвания за тяхната инвестиция. Едната от тях се занимава с производство на електрически автомобили, а другата с преработка на сирене. Имената им обаче не се уточняват в съобщението.

Според Везиева възможни направления за активизиране на сътрудничеството с Корея са иновациите и високите технологии. Тя е изтъкнала възможностите да привлечем корейски инвестиции в перспективни сектори у нас, в които разполагаме с добри специалисти, като информационни и комуникационни технологии, електротехника и производство на автомобилни части.

Зам.-министърът е представила и възможностите за партньорство с корейски инвеститори в индустриалните зони в България, както и в „София Тех Парк”.

Двустранният ни стокообмен с Корея в последните години се задържа на равнища над 200 млн. долара, посочват още от пресцентъра на икономическото ведомство. За 2014 г. стокообменът между двете страни възлиза на 205,6 млн. долара, отчитайки спад от 24,6% спрямо 2013 г. Износът се равнява на 96,1 млн. долара, а вносът - на 109,5 млн. долара.

За първите шест месеца на 2015 г. стокообменът между България и Корея е на стойност 72,35 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:04 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
Сините камъни
преди 8 години
Кога ще се разбере, че инвестициите са колонизиране?Какво ще инвестират и какво ще оставят в България?Печалбата и от колите и от сиренето ще идат в джоба на въпрсоните корпорации, които ще "инвестират".Българинът ще остане на една мизерна заплата!Това е демокрацията!Трябва България да си създава такива дружества и работника българин да е акционер в предприятието.Тогава печалбата ще остане в България за народа му!Другото е експлоатация на гол ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още