IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Юлен" е против вдигане на концесионното възнаграждение за ски зона Банско

Дружеството обаче било склонно на дискусия

11:08 | 19.03.15 г. 2
"Юлен" е против вдигане на концесионното възнаграждение за ски зона Банско

Концесионерът на ски зона „Банско“ се обяви против идеята да бъде увеличено концесионното възнаграждение. В съобщение до медиите компанията „Юлен“ АД обаче съобщава, че ръководството й е склонно да дискутира в името на „добрия тон“. 

Припомняме, че вчера вестник „Капитал“ и природозащитници разпространиха два документа от неназован източник - проекторешение на правителството за промяна на концесионния договор за ски зоната и доклад на междуведомствената работна група, която трябва да се произнесе окончателно по неяснотите в договора за концесията.

Компанията информира, че се е запознала от медиите с разпространяваните документи. Според дружеството от тях става ясно, че в ски зоната няма констатирани нарушения.

„Всички знаем колко много кабинети се занимаваха с решаването на проблемите на ски зона Банско. Но това е първото българско правителство, което имаше доблестта и експертизата да се произнесе категорично, да установи фактите и да каже цялата истина“, пишат от „Юлен“.

По повод споровете за концесионната площ компанията тълкува разпространения неофициално доклад, като казва, че „на ниво ТУП не е налице конкретно инвестиционно планиране, което да даде площта на всеки един от обектите. Затова определянето на площ е прогностично. Площта може да бъде определена на базата на отделните инвестиционни проекти, които са съгласувани от държавата“. В съобщението се настоява, че предложеният доклад не облагодетелства компанията, а само изчиства недоразуменията.

Дружеството декларира, че „всяко последващо опетняване на името ни и поставяне под съмнение на законността на действията ни като концесионер задължително ще бъде последвано от съдебен иск“.

Вчера обаче природозащитници сигнализираха, че концесионната площ на ски зона „Банско“ се увеличава 11 пъти. „Концесията включва само площта на просеките за пистите и съоръженията, но сега се предлага да се включи и гората между тях“, заявиха еколозите.

Спорът за размера на концесионната площ е стар - през 2011 г. екоминистърът Нона Караджова съобщи, че концесионната площ по договор е 99,55 хектара, но фирмата ползва с 64,789 хектара повече от възложеното.

В същото време продължават споровете между природозащитници и представители на туристическия бранш в Банско, които настояват да бъде изграден втори кабинков лифт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Jawly
преди 9 години
при положение, че сме в ЕС звучи абсурдно да има такава такса. европейците не знаят що е това концесионна такса, а тук искат дори да я увеличат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
Balcerovich
преди 9 години
В цял свят коткат инвеститорите, ние тук ги гоним да не вземат случайно да раздвижат икономиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още