Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

"Юлен" е против вдигане на концесионното възнаграждение за ски зона Банско

Дружеството обаче било склонно на дискусия

Концесионерът на ски зона „Банско“ се обяви против идеята да бъде увеличено концесионното възнаграждение. В съобщение до медиите компанията „Юлен“ АД обаче съобщава, че ръководството й е склонно да дискутира в името на „добрия тон“. 

Още по темата

Припомняме, че вчера вестник „Капитал“ и природозащитници разпространиха два документа от неназован източник - проекторешение на правителството за промяна на концесионния договор за ски зоната и доклад на междуведомствената работна група, която трябва да се произнесе окончателно по неяснотите в договора за концесията.

Компанията информира, че се е запознала от медиите с разпространяваните документи. Според дружеството от тях става ясно, че в ски зоната няма констатирани нарушения.

„Всички знаем колко много кабинети се занимаваха с решаването на проблемите на ски зона Банско. Но това е първото българско правителство, което имаше доблестта и експертизата да се произнесе категорично, да установи фактите и да каже цялата истина“, пишат от „Юлен“.

По повод споровете за концесионната площ компанията тълкува разпространения неофициално доклад, като казва, че „на ниво ТУП не е налице конкретно инвестиционно планиране, което да даде площта на всеки един от обектите. Затова определянето на площ е прогностично. Площта може да бъде определена на базата на отделните инвестиционни проекти, които са съгласувани от държавата“. В съобщението се настоява, че предложеният доклад не облагодетелства компанията, а само изчиства недоразуменията.

Дружеството декларира, че „всяко последващо опетняване на името ни и поставяне под съмнение на законността на действията ни като концесионер задължително ще бъде последвано от съдебен иск“.

Вчера обаче природозащитници сигнализираха, че концесионната площ на ски зона „Банско“ се увеличава 11 пъти. „Концесията включва само площта на просеките за пистите и съоръженията, но сега се предлага да се включи и гората между тях“, заявиха еколозите.

Спорът за размера на концесионната площ е стар - през 2011 г. екоминистърът Нона Караджова съобщи, че концесионната площ по договор е 99,55 хектара, но фирмата ползва с 64,789 хектара повече от възложеното.

В същото време продължават споровете между природозащитници и представители на туристическия бранш в Банско, които настояват да бъде изграден втори кабинков лифт.

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
2
 
2
преди 6 години
при положение, че сме в ЕС звучи абсурдно да има такава такса. европейците не знаят що е това концесионна такса, а тук искат дори да я увеличат.
3
 
2
 
1
преди 6 години
Няма профилна снимка
В цял свят коткат инвеститорите, ние тук ги гоним да не вземат случайно да раздвижат икономиката.

Още от Икономика и политика
Гълъб Донев: Социалната пенсия ще нарасне с 14,3%, а минималната – с 13,3 на сто