Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Юли приключва със застой на бизнес климата в България

Причината са основно негативните оценки на мениджърите в промишлеността и умерените очаквания в услугите

Юли приключва със застой на бизнес климата в България

Снимка: Cesar Rodriguez/Bloomberg

Стопанската конюнктура в България влиза в застой през юли, месец след като се срина с 4 пункта. През юли общият показател на бизнес климата остава на равнището си от юни, показват данни на Националния статистически институт (НСИ).

Понижение на показателя се наблюдава в промишлеността, в сектора на услугите запазва приблизително нивото си от предходния месец, а подобрение има в строителството и търговията на дребно.

Годината започна с подобрение на показателя, след като през януари се вдигна с близо 7 пункта. Последваха четири поредни месеца на подобрение, като през май индексът на стопанската конюнктура се покачи с повече от 12 пункта. През юни обаче общият показател на бизнес климата се устреми надолу заради негативните оценки в секторите промишленост и строителство, породени от трудностите с намиране на работна ръка, както и несигурната икономическа среда.

Съставният показател „бизнес климат в промишлеността“ през юли намалява с 1,4 пункта, което се дължи на по-резервираните оценки и очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. Анкетата регистрира подобрение в мненията им за притока на нови поръчки през последните три месеца, което обаче не е съпроводено с повишени очаквания за производствената активност през следващите три месеца.

Средното натоварване на мощностите от април до юли нараства с 1,0 пункт и достига 74,2%, като с оглед на очакваното търсене през следващите месеци се предвижда излишък от мощности. Основните пречки за дейността на предприятията остават несигурната икономическа среда, недостигът на работна сила, недостатъчното търсене от страната. По отношение на продажните цени в промишлеността 15,5% от мениджърите прогнозират те да се повишат през следващите три месеца.

Бизнес климатът в строителството през юли нараства с 1,0 пункт в резултат на оптимистичните оценки на строителните предприемачи за настоящото бизнес състояние на предприятията. Производственият график е осигурен с договори за по-голям период от време в сравнение с три месеца по-рано - 6,9 месеца при 5,9 през април.

Същевременно и очакванията за нови поръчки през следващите шест месеца се подобряват. Несигурната икономическа среда продължава да бъде основният проблем за развитието на бизнеса, следвана от недостига на работна сила.

Регистрирано е нарастване на негативното влияние на фактора „цени на материалите“, който измества на четвърто място затрудненията, свързани с конкуренцията в бранша. Относно продажните цени мениджърите продължават да имат известни намерения за увеличение през следващите три месеца.

При търговията на дребно показателят се покачва с 1,2 пункта, което се дължи на по-позитивните очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Същевременно обаче прогнозите им за обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца остават резервирани.

Най-сериозните затруднения за предприятията остават свързани с несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене. По отношение на продажните цени е отчетено нарастване на дела на търговците на дребно, които прогнозират те да се повишат през следващите три месеца.

През юли бизнес климатът в сектора на услугите запазва приблизително нивото си от предходния месец. Оценките на мениджърите относно настоящото търсене на услуги са благоприятни, докато очакванията им за следващите три месеца се изместват към по-умерените мнения.

Несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене продължават да са основните пречки за дейността. Очакванията на мениджърите за продажните цени в сектора на услугите са за известно повишение, макар по-голяма част от тях да предвиждат запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Как ще се измени политическата карта с проекта „Продължаваме промяната“?