IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юнкер предлага Мария Габриел да поеме цифровизацията в ЕК

Комисарят по въпросите на цифровизацията ще подкрепя изпълнението на стратегията за цифровия единен пазар, която ЕК прие през май миналата година

13:24 | 16.05.17 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предложи днес българският кандидат за еврокомисар Мария Габриел да поеме въпросите за цифровата икономика и цифровото общество, съобщи пресслужбата на комисията.

Предложението на Юнкер бе представено, след като по-рано днес той изслуша Габриел на среща в Европейския парламент в Страсбург.

Комисарят по въпросите на цифровизацията ще подкрепя изпълнението на стратегията за цифровия единен пазар, която ЕК прие през май миналата година и по която представи междинен преглед. Този еврокомисар ще допринесе за постигането на цифров единен пазар, който ще спомогне да се положат основите за цифровото бъдеще на Европа, което включва телекомуникационни мрежи от континентален мащаб, трансгранични цифрови услуги и нови европейски предприятия в областта на технологиите, се посочва в съобщението.

В писмо за определяне на отговорностите, което Юнкер е изпратил днес на Габриел, са посочени нейните основни задачи. Очаква се тя да допринася за проекти, които се направляват и съгласуват от зам.-председателите на ЕК Андрус Ансип и Юрки Катайнен.

Юнкер е съобщил на министър-председателя Бойко Борисов за отговорностите, които възнамерява да възложи на Мария Габриел.

Новите еврокомисари се назначават от Съвета на ЕС по взаимно съгласие с председателя на ЕК, след изпит, положен пред съответните комисии на ЕП.

Юнкер днес е изпратил писмо до председателя на ЕП Антонио Таяни, с което му съобщава намерението си да възложи на Габриел отговорността за цифровизацията. Копие от посоченото писмо е изпратено до Джоузеф Мускат, министър-председател на Малта, която в момента е ротационен председател на Съвета на ЕС, посочва БТА.

От момента, в който Съветът на ЕС се обърне официално за консултация към ЕП, Мария Габриел ще стане кандидат за еврокомисар. Тя ще има право да се допита до съответните служби на ЕК за подготовката изпита, който й предстои пред евродепутатите. Преди назначаването й от Съвета на ЕС, по взаимно съгласие с председателя на ЕК, тя няма да участва в заседанията на комисията.

ЕК отбелязва, че изслушването на Габриел пред ЕП се очаква "през следващите седмици”. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
michaelis12
преди 6 години
ае тоз е луд мани го него ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 6 години
Ше го оползотвориш секакси! Пловдивската филоложка ше ти помогне - тя за три години две филологии е изкарала и за още три години е усвоила международните отношения. Ей ся ше я оползотворите и цифровизацията - само да си смени тоалета... хихихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 6 години
Хахаха... Тоя мурджо под тебе се готви яко да се възползва... хахаха... Потенциали разкри говеждото още с фърст гленс... хахаха....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
michaelis12
преди 6 години
може да прай добри тръби, за тва да е там ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 2
Спящият бик
преди 6 години
Ресорът, мисля, е с голям потенциал. Но по-важният въпрос е доколко ще можем да го оползотворим?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 6 години
Ми то нашто момиче си е точно за тази работа - цял живот се е занимавало с цифрови дела... хихи... Ба хти порнографията стана тая еврокомисия и сичките й политкомисари, барабар с целия им съюз... Фащаш неква киф^ла и я назначаваш да управлява ресор, който сигурно още й е трудно да изговори... Бетер наште комунисти станаха... ама той и комунизмът си е оригинално от там - Франция и Германия, та нищо чудно че повече им се удава - докараха го до социализъм с човешко лице. И комунизмът ше им е такъв, та споко - не се коркайте... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още