Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

"Юрий Гагарин" се връща в групата на "Булгартабак"

КЗК разреши на "Благоевград – БТ" и "София – БТ" да придобият съвместен контрол върху пловдивската фабрика

"Юрий Гагарин" се връща в групата на "Булгартабак"

Снимка: gagarin.eu

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши на „Благоевград – БТ“ АД и „София – БТ“ АД да придобият съвместен контрол върху предприятието „Юрий Гагарин“ АД, Пловдив. Това става ясно от решение, публикувано на сайта на КЗК. 

Припомняме, че до октомври 2006 година пловдивската фабрика е дъщерно дружество и част от групата на "Булгартабак".  След това холдингът продаде своите акции в „Юрий Гагарин“ чрез публично предлагане на БФБ – София.

Преди месец в КЗК постъпи искане от „Благоевград – БТ“ и „София – БТ“, и двете част от групата на „Булгартабак холдинг“, да купят „Баранко“ ЕООД - най-големия акционер в пловдивската компания, която произвежда хартии за цигари и цигарени филтри. Комисията е проверила дали това ще доведе до негативен ефект  върху конкурентната среда.

За „Баранко“ е декларирано, че не осъществява търговска дейност. Капиталът на предприятието  се притежава еднолично от „Дрослиан Лимитид“, Белиз. „Баранко“ упражнява контрол единствено върху „Юрий Гагарин“ АД.

В уведомлението е посочено, че „Баранко“ е най-големият мажоритарен акционер, притежаващ 49% от акциите на дружеството. В решението на КЗК не се посочва кой е собственик на останалите акции на пловдивската фабрика.

Още по темата

Продавачът „Дрослиан Лимитид“ като едноличен собственик на „Баранко“ ще прехвърли на купувачите процент от дружествения капитал. След сделката продавачът ще запази миноритарно участие в „Баранко“, но без права за решаващо влияние върху дружеството.

В решението на КЗК се казва, че „София - БТ“ и „Благоевград – БТ“  виждат благоприятна перспектива в придобиването на съвместен контрол заради възможностите за инвестиции и приходи от дивиденти, както и предвид добрите пазарни позиции на „Юрий Гагарин“ АД.

Според антимонополния орган оценяваната операция реално няма да доведе до промени в производство на филтри за цигари, затова КЗК разрешава концентрацията и  постановява незабавно изпълнение на решението. То подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в 14-дневен срок.

Решението на КЗК е взето на 1 април и е публикувано на 20 април.

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
5
 
3
преди 6 години
Поредното дружество на което печалбата изведнъж ще се срине. Как ли стават тия неща? Или просто съм Ванга? :D
0
 
5
 
2
преди 6 години
Няма профилна снимка
Какво се случи с акциите на КТБ в Булгартабак, които бяха обект на съдебни прения м/у Василев и Пеевски.
Спорът се разглеждаше от съдия Ченалова, която сега е в немилост.

Всъшност кога ще се произнесе съда за тази банка - днес утре или в неделя?!
0
 
14
 
1
преди 6 години
Няма профилна снимка
Аре честито на Д.П. и вече е време да се коригират някой закони...

Още от Икономика и политика
Радев подписа указ за освобождаването на главния секретар на МВР