Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Юрист: Не е време за експериментално законодателство за медиите

Основните мерки на държавата трябва да са насочени към развиването на умения в хората да проверяват фактите, съветва Симона Велева, експерт по медийно право

Юрист: Не е време за експериментално законодателство за медиите

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Още по темата
Законодателят не трябва да допуска разпоредби, които пряко да се наместват в работите на медиите. Това мнение изрази в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Симона Велева, юрист и експерт по медийно право.

„Трябва да се изследват текущите инструменти и да се изследва чуждият опит, но не трябва да има пряка намеса в работата на медиите. Не трябва да правим експериментално законодателство по време на криза“, категорична е тя.

Симона Велева обясни, че правото на изразяване на мнение не е неограничено, като посочи, че терминът дезинформация е въведен от Европейската комисия и с него се определя невярна или подвеждаща информация с цел извличане на икономическа изгода или за да се манипулира общественото мнение.

Още по темата

„Основните мерки на държавата трябва да бъдат насочени към повишаване на медийна грамотност и развиването на умения у хората за проверяване на факти“, смята Велева.

По думите й в сегашната ситуация на извънредно положение и пандемия от коронавирус голямата задача на медиите е да се допитват до експерти.

Повече по темата за дезинформацията в условия на криза гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.
 

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Социалните партньори: Запазваме подкрепата за ангажиментите за ERM II