IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юрист: Не е време за експериментално законодателство за медиите

Основните мерки на държавата трябва да са насочени към развиването на умения в хората да проверяват фактите, съветва Симона Велева, експерт по медийно право

14:58 | 24.03.20 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Законодателят не трябва да допуска разпоредби, които пряко да се наместват в работите на медиите. Това мнение изрази в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Симона Велева, юрист и експерт по медийно право.

„Трябва да се изследват текущите инструменти и да се изследва чуждият опит, но не трябва да има пряка намеса в работата на медиите. Не трябва да правим експериментално законодателство по време на криза“, категорична е тя.

Симона Велева обясни, че правото на изразяване на мнение не е неограничено, като посочи, че терминът дезинформация е въведен от Европейската комисия и с него се определя невярна или подвеждаща информация с цел извличане на икономическа изгода или за да се манипулира общественото мнение.

„Основните мерки на държавата трябва да бъдат насочени към повишаване на медийна грамотност и развиването на умения у хората за проверяване на факти“, смята Велева.

По думите й в сегашната ситуация на извънредно положение и пандемия от коронавирус голямата задача на медиите е да се допитват до експерти.

Повече по темата за дезинформацията в условия на криза гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:18 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още