IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ив. Иванов: Няма манипулации на енергийната борса

Енергийният регулатор наблюдава ежедневно търговията с електроенергия и не отчита отклонения от европейския регламент за прозрачната търговия

12:20 | 10.02.16 г.
Ив. Иванов: Няма манипулации на енергийната борса

Работата на енергийната борса досега е перфектна, заяви пред журналисти председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов. Той посочи, че регулаторът наблюдава ежедневно търговията и няма никакви съмнения, че има нарушения на правилата на Регламент 1227, касаещ се до прозрачната търговия с електроенергия на едро.

"Нямаме не само оплакване, но и ние не сме открили никакво нарушение и манипулиране на борсата", допълни той.

Припомняме, че в края на януари в парламентарната комисия за наблюдение на дейността на КЕВР бяха изказани съмнения, че може да има манипулации на енергийната борса и пример затова е движението на цените.

Иванов посочи днес обаче, че Комисията следи постигнатите на нашата борса цени и цените на електроенергията на борсите в региона. "С всеки изминат ден все повече тези цени влизат в общ сноп", смята Иванов. За него коментарите, че постигнатите цени са много ниски са неоснователни и посочи за пример търговията на борсата в Румъния, при определени часови периоди цената е под 1 евро на мегаватчас. 

Все пак европейският регламент, който регулира търговията с електроенергия, все още не е имплементиран в българското законодателство. Този акт е задължителен за всички държави в ЕС, но допреди по-малко от месец в България не функционираше енергийна борса.

"За мен е важно да работя добре и колегиално с представителите на държавните енергийни дружества",  посочи още председателят на енергийния регулатор в отговор на въпрос за смяната на Жаклен Коен начело на Българския енергиен холдинг (БЕХ). Иванов каза, че има много добри впечатлепия от досегашния изпълнителен директор на "Булгаргаз" Петьо Иванов, който застава начело на енергийния холдинг и се надява добрата работа с него да продължи и занапред.

Електроразпределителните дружества се справиха с големия брой аварии - над 11 хил., в предишните седмици в рамките на 72 часа, посочи още Иванов. Това показва, че те са много по-подготвени и могат да реагират по-бързо на кризисни ситуации, смята Иванов. В някои случаи ремонтите е можело да се извършат и по-бързо, но авариите са били в труднодостъпни местности.

Няма и индикации, че дружествата ще имат проблем със заложения в законодателството срок от най- много 30 дни за отчет на електромерите. 

По отношение на проверката в "Овергаз" Иванов повтори, че няма установени нарушения в дружеството - финансовото му състояние му позволява да продължава своите функции на доставчик на природен газ за потребителите. Няма отклонения от общите условия в договорите с абонатите, допълни той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:29 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още