IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ив. Нейков: Не трябва да има свръхочаквания към бъдещ служебен кабинет

Днешната ситуация беше поръчана с водената политика от правителството

15:08 | 20.02.13 г.
Ив. Нейков: Не трябва да има свръхочаквания към бъдещ служебен кабинет

Оставката на правителството беше очаквана, защото управляващите отнеха всяка възможност за буфер на хората, което ги изкара на улицата А броженията можеше да се предотвратят, ако се бяха чули гласовете на експерти, синдикати и други, но те не бяха чути. Така на практика ситуацията беше поръчана с политиката, която водеше правителството, каза пред БНТ председателят на Балканския институт по социална политика Иван Нейков.

„Всички искат решения веднага и затова този, който поеме ангажимент да управлява, няма да му е леко”, коментира още председателят на института и бивш социален министър.

Той посочи, че ако евентуално бъдещо служебно правителство се опита да спекулира с общания за допълнителни социални плащания, то трябва да се знае, че всички такива, биха били неверни, защото всичко, което е заложено в бюджета, вече е гласувано и не може да се промени.

„Ситуацията при служебен кабинет е много деликатна”, каза още експретът. Той припомни, че тогава няма парламент, няма и възможност за законодателни решения – създават се условия за висок конфликтен потенциал.

„Не може да има свръхочаквания към работата на служебен кабинет. Неговата работа е да се концентрира върху две неща – да подготви изборите и да поддържа работата на инстутициите. Не може да се очаква, че ще има промяна за кратки срокове. Това е невъзможно, обобщи Нейков.

Тук можете да следите новините, свързани с оставката на премиера Бойко Борисов

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:47 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още