Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Ива Митева: Могат да се търсят всякакви механизми за работа на парламента

Идеята е като се види как тръгва работата на НС, да решим дали да не се направи така, че парламентът наистина да бъде работещ, коментира председателят

Ива Митева: Могат да се търсят всякакви механизми за работа на парламента

Снимка: БГНЕС/ГЕРГАНА КОСТАДИНОВА

Могат да се търсят всякакви механизми за работа на парламента, депутатите трябва да започнат да изпълняват съвестно задълженията си. Това обясни пред журналисти председателят на Народното събрание Ива Митева. Коментарът е свързан с идеята заседанията в пленарната зала да не са всяка седмица, за да се работи интензивно в комисии, съобщава БТА.

Тя уточни, че е поставила въпроса още на председателски съвет и всички групи общо взето са се обединили около тази идея. На депутатите са представени и справки как се работи в други парламенти.

Митева подчерта, че засега правилникът си остава в този вид и по тази тема нищо няма да се записва.

Идеята е да се помисли и като се види как тръгва работата на НС, да решим дали по някакъв начин да не се направи така, че парламентът наистина да бъде работещ. Виждате и какви закони се произвеждат, могат да се търсят всякакви механизми, мотивира се Митева.

Още по темата

Филип Попов от "БСП за България" смята, че такъв начин на работа би могъл да даде повече време за работа по законопроекти в комисии, но трябва да се види най-добрият баланс, така че работата на НС да бъде ползотворна.Този парламент е от неголеми парламентарни групи, което означава трудно покриване на две комисии, които са в един и същи ден, даде аргумент "за" депутатът.

Можем да работим всяка седмица в зала, но тогава в комисиите, тъй като са много, ще работим по пет човека с чужди гласове, коментира Йордан Цонев от ДПС. Според него има казус - ще се работи ли в комисиите лично и ако "да", то за това е нужно много време, защото всеки участва в поне две комисии, които заседават по три до пет часа. Сега влизаме в едната комисия, подписваме се и бягаме в другата, добави Цонев. Ако искаме тази практика да я прекратим, трябва да дадем много време на комисиите да работа, категоричен е народният представител.

Трябва да убедим общественото мнение, че ние няма да лежим вкъщи, а ще идваме на работа от 9.00 часа сутринта и ще си отиваме в шест вечерта и това ще е пред очите на медиите, ще предложим санкции за този, който не идва на работа, без заплата, изтъкна Цонев.

ДПС ще подкрепи идеята за друг начин на провеждане на заседанията в пленарната зала, ако общественото мнение и медиите застанат зад това предложение, посочва още БТА.

На журналистически въпрос той отговори кратко - ДПС не участва в експертните разговори с "Има такъв народ", които започнаха вчера.

По статията работи: Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Прогноза: 9% ще е ръстът на фалитите в България за 2022 г.