Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Ивайло Калфин: Формулата на следващия кабинет е задължително коалиционна

Ако искаха да издигнат сериозен кандидат срещу Радев, отдавна трябваше да го направят, коментира бившият социален министър

Ивайло Калфин: Формулата на следващия кабинет е задължително коалиционна

Снимка: архив БТА

Формулата на следващия кабинет е задължително коалиционна, а тази коалиция трябва да се основава на ясна програма. Изключително важно е след тази година на безвремие да има ясна политическа воля, която да постави доходите, икономиката и дългосрочните ангажименти като Плана за развитие на преден план. Това коментира пред БНР бившият вицепремиер, външен и социален министър Ивайло Калфин, който е изпълнителен директор на Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд. 

Още по темата

Данъците няма да се вдигнат заради повишаването на пенсиите, коментира Калфин. Имаме да наваксваме по отношение на повишаването на доходите. Трудно е да се прецени доколко това решение ще е трайна политика, каза той по повод краткотрайния живот на настоящото Народно събрание.

Трябва да се вдигне осигурителният доход, което е в интерес на самоосигуряващите се, защото ще им гарантира по-високи пенсии, посочи той.

Според Ивайло Калфин президентските избори не са предрешени. Той обаче изтъкна, че забавянето на алтернативни кандидатури, които биха се изправили срещу Румен Радев, намалява техните шансове.

Ако някой си мисли, че някой може да наложи убедителна кандидатура за месец – месец и половина, доста бърка, коментира Калфин. Забавянето на алтернативен кандидат по думите му е в полза на кандидатурата на сегашния президент. Не мисля, че ГЕРБ и останалите партии имат сериозни шансове, затова отлагат до последния момент, коментира той.

Ивайло Калфин е скептичен за създаването на нов политически проект преди изборите на 14 ноември. Не е логично президентът да застане зад такъв проект, заяви той.

Радев не трябва да се притеснява дали ще го подкрепят БСП, въпросът е да се спечели подкрепа от по-широк кръг хора.

Избори 2 в 1 биха повишили мотивацията на хората да участват, каза бившият вицепремиер. Той не изключва да се повтори в някакви вариации сегашната ситуация и тази от предходните избори. Все повече се отклоняваме от някакъв здрав разум, ентусиазмът все повече намалява, а гневът срещу политиците расте, коментира той.

Ако партиите продължават да играят всеки срещу всеки като във футболно първенство, няма да има правителство. Липсата на желание за диалог и поемане на отговорност изнервя гражданите, подчерта Ивайло Калфин.

Според него формулата на следващия кабинет е задължително коалиционна. 

„Имаме поне 20 години история на коалиции и ако не ни харесва как се правят, то не думата „коалиция“ е виновна, а начинът, по който се правят“, коментира бившият социален министър.

Почти цяла Европа се управлява от коалиции. Необходимо е ясно споразумение с ангажименти, за да знаят хората какво може да се очаква. Това е нормален процес, стига да е прозрачен, допълни той.

ГЕРБ запазва шансовете си за участие в бъдещо управление, отбеляза още в анализа си Калфин.

За Плана за възстановяване той коментира, че България и Нидерландия са единствените държави, които не са представили плановете си.

До 2023 г. трябва да приключи договарянето на всички суми. България би могла да има достъп до 60 млрд. лв. и всяко забавяне намалява шансовете да ги договори. Планът за възстановяване има много принципни, структурни дефекти, в него липсва перспектива, но е по-добре да се внесе, препоръча Ивайло Калфин.

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Прогноза: 9% ще е ръстът на фалитите в България за 2022 г.