Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Ивайло Калфин: Няма как кризата сама да отмине

Ще има огромен бум на безработицата, мерките не могат да се отлагат с месеци, твърди бившият министър

Ивайло Калфин: Няма как кризата сама да отмине

Снимка: БГНЕС

Хората остават с впечатление, че държавата по-скоро седи и чака кризата сама да мине. Подобен сценарий обаче е невъзможен, не само че няма да отмине „ей така“, но и ще протече изключително тежко. Това коментира бившият социален и външен министър Ивайло Калфин относно щетите, които коронавирусът, нанася на българската икономика и съответно – мерките, които правителството взима.

Калфин посочи, че не вижда подготовка и страх от правителството да управлява кризата. „Икономиката е като жив организъм и когато му спреш въздуха, той започва да умира. Не можеш да отлагаш мерките с месеци в крайна сметка. Знаете ли, аз съм изненадан, че все още нямаме прогнози за какъв спад на икономиката трябва да се готвим. В Германия, например, знаят, че този спад ще е между 7 и 20%. Трябва да се излезе и да се каже какви ще са загубите при първи вариант и какви ще са при втори вариант", посочи Калфин.

По думите му все още фирмите се колебаят дали да освобождават хора или не, но е категоричен, че в България предстои бум на безработицата и властите трябва да са подготвени за него. Според него най-тежкият удар понесоха туризмът, ресторантьорството, транспортът, като там щетите са най-видими, но ситуацията ще стане много по-тежка и трябва да сме готови. 

Още по темата

„В закона за извънредното положение, който бе приет на два пъти, се казва, че фирмите от 13 март насам не трябва да са правили съкращения. Тъй като са абсолютно неясни механизмите, по които държавата ще подпомогне компаниите в изплащането на работните заплати, аз предполагам, че част от фирмите ще се въздържат от съкращения през следващите дни, но такива със сигурност предстоят“, обясни бившият министър.

„Към началото на април от ЕС трябва да получим около 800 млн. евро за подпомагане, но тези пари няма да стигнат със сигурност, така че нашият бюджет също би трябвало да поеме ангажимент към бизнеса. За жалост всеки ще плати за тази криза, тя ще е неизбежна", допълни Ивайло Калфин. Той подчерта още, че пример за задаващата се „икономическа разруха“ е Банско, където вече се усеща недоволство. Карантината блокира всичко и дори трудно може да отидеш в Бюрото по труда, посочи бившият министър.

Относно мярката държавата да плаща 60% от заплатите на служителите от компаниите в най-тежко засегнатите икономически сектори, Калфин посочи, че ефектът ще зависи от това какви ще са критериите за предоставянето на финансовите помощи на фирмите. 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Има 2 съмнителни проби на изследваните депутати за Covid-19