IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иван Балев: Няма опасност от санкции заради сбърканото преброяване

Нормално е да се получават грешки при мащабни статистически изследвания, твърди директорът на "Демографска и социална статистика" в НСИ

11:57 | 28.03.14 г.
Иван Балев: Няма опасност от санкции заради сбърканото преброяване

„Няма опасност България да бъде санкционирана от Европейския съюз (ЕС) заради сбърканото преброяване“, каза в сутрешния блок на Bulgaria On Air Иван Балев, директор на дирекция "Демографска и социална статистика" в НСИ.

По думите му страната ни ще избегне наказание, тъй като е сигнализирала навреме за получилата се неточност. Балев посочи още, че няма да се прави официална корекция на данните от преброяването през 2011 г., а информацията ще бъде актуализирана, когато има ново отчитане на броя на населението.

Припомняме, че преди дни НСИ обяви данни, според които в броя от 7,365 милиона се установи, че има добавени 167 хиляди лица. Те не са били преброени, но имат настоящ адрес в България, а от регистъра на НОИ става ясно, че имат и месторабота.

Според Балев е съвсем нормално да се получават грешки при такива мащабни действия, каквото е националното преброяване. „Това е най-голямото статистическо изследване, в което участват над 50 000 души, цяла армия. И просто няма преброяване, не само в България, а и в света, което да е безгрешно“, заяви той.

По думите му в съответствие с регламент 763 на Европейския парламент относно преброяванията в страните членки всяка страна трябва да представи в Евростат доклад за качеството на данните 27 месеца след края на референтната година и това е причината да се появи сега информацията за сгрешените данни от преброяването.

„Целта на доклада е да информираме, че има такива грешки. Затова сме предложили да направим микропреброяване с ограничен брой признаци, за да се актуализира информацията“, заяви още Балев.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още