IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иван Иванов: Ако ценовият модел на КЕВР се спази, НЕК излиза на печалба

Обмисля се облагането и на износа на електроенергия с такса "Задължения към обществото", стана ясно от обсъждане в икономическата комисия в НС

15:19 | 17.06.15 г. 4
Иван Иванов: Ако ценовият модел на КЕВР се спази, НЕК излиза на печалба

Ако ценовият модел на Комисията за енергийно и водно регулирани (КЕВР) бъде изпълнен, Националната електрическа компания (НЕК) ще излезе на печалба. Това гарантира по време на изслушване в икономическата комисия към Народното събрание председателят на енергийния регулатор Иван Иванов.

Според неговите изчисления приходите в компанията за новия регулаторен период ще бъдат 702 млн. лева, а за 2014 година текущият дефицит на НЕК беше в размер на 644 млн. лева. Освен ограничените разходи, НЕК може да очаква и и приходи в размер на 226 млн. лева от търговията с парникови газове, както и увеличение на приходите от таксата за задължения към обществото.

Иванов има добри очаквания за приходите от продажбата на емисии през тази година. Досега са продадени емисии на стойност 50 млн. евро, а до края на годината прогнозите са, че приходите от търговията да са 110 млн. евро. Тези средства са целеви и не могат да бъдат ползвани за покриване на други разходи.

При взимането на ценовото решение от КЕВР са се ръководили от три основни приоритета. На първо място това е намаляването на дисбалансите в енергетиката и справедливост при определянето на отговорности. Вторият приоритет е въвеждане на правила, за да стартира електроенергийната борса, а на трето място цел на регулаторът е била финансовата стабилизация на НЕК.

Именно в опит да бъдат намалени дисбалансите в енергетиката КЕВР определя единна ставка за таксата "Задължения към обществото", срещу която се обявиха представителите на бизнеса. Таксата ще бъди налагана още и върху цената на тока, по която електроразпределителните дружества изкупуват нужната електроенергия за технологични разходи. Така те вече ще плащат към 70 лева за мегаватчас.

Таксата ще бъде налагана още и при вноса на електроенергия, допълни Иванов..

Председатерят отказа да коментира точните размири на таксата, която отделните предприятия ще плащат, защото може да има промени в наредбата до края на месеца.

Иванов беше категоричен, че поскъпването на тока за бизнеса няма да се отрази на крайните цени на стоките и услугите. Той мотивира своята прогноза с данните на статистиката за 2013 и 2014 година, според които няма понижение на цената на стоките и услугите, въпреки че през периода цените на електроенергията бяха на няколко пъти намалявани.

Икономическият министър Божидар Лукарски обаче беше категоричен, че повишението на цената на тока винаги се отразява на крайните цени и на разходите за производството. Представителите на бизнеса предупредиха и че има опасност от загуба на 60 хил. работни места, ако има ръст в цената на еликтроенергията.

Иванов припомни на депутатите, че от повишението на таксата "Задължения към обществото" се очакват приходи в НЕК от 285 млн. лева. Ако то не бъде направено или трябва да се повиши дефицита в държавната компания, или цената за бита да се повиши със 17 на сто.

Васил Велев председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) посочи, че поскъпването на тока за индустрията ще бъде между 13 и 20 на сто. Той изчисли, че увеличението на таксата, отнесено към цената на пазара на високо напрежение (109 лева за мегаватчас) води до поскъпване на тока в този сегмент от 19,5%.

На средно напрежение, където цената е 118 лева за мегаватчас, поскъпването ще бъде от 18 на сто. За бизнеса на ниско напрежение, където цената е над 140 лева, поскъпването на тока ще бъде между 13 и 15 на сто, посочи Велев.

На този фон само 30 предприятия ще получат облекчения, но и за тях цената се повиши "от 4% за Лукойл и бързо стига до 13%", допълни още той.

Константин Стаменов от организацията на големите енергийно потребители предложи таксата "Задължения към обществото" да се налага и върху износа на електроенергия. Той не прие коментарите, че по този начин износът ще бъде блокиран. "Ако вземете 1 лев от нас, нашия износ също ще спре", посочи той.

Според него от години индустрията се товари, за да има по-ниски цени за бита.

Иванов обаче беше категоричен, че КЕВР не може да въведе такса върху износа, защото такава забрана е въведена от 42-то Народно събрание с промени в Закона за енергетиката. Той посочи, че ангажимент в тази насока трябва да имат депутатите.

Лукарски обясни пред журналисти, че таксата "Задължения към обществото" отразява ангажиментите на България, поети донякъде и с членството ни в ЕС. От тази гледна точка той смята за несправедливо износът към Турция, Сърбия и Македония да не бъде облаган с добавката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:39 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
pecan
преди 8 години
http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/File:Half-yearly_electricity_and_gas_prices,_second_half_of_year,_2012%E2%80%9314_(EUR_per_kWh)_YB15.png
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
data
преди 8 години
Явно пак никой не е предвидил какво ще стане с потреблението при вдигане цената на тока . Мисля че доста хора отново ще бъдат изненадани
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
mick
преди 8 години
Тия от КЕВР тъкмо ще научат магарето да не яде.. и то ще вземе да умре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Основният въпрос е защо НЕК не изнася тока с което няма да има нужда от увеличение на тока - http://gikotev.blog.bg/photos/82070/original/Dokazatelstva/Electricity%20Export%202015%20Prediction%20-%20Copy.jpg99% от тока се изнася от частни фирми - НЕК да не са *** ,че не могат да изнасят ?!Отделна тема е ,че ''Според Велев, ако бъдат освободени 1/3 от служителите на БЕХ, ще бъдат спестени 250 млн. лева'' - http://***.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/v-velev-zloupotrebi-i-razhishteniia-povishavat-cenata-na-toka-196870/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още