IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иван Костов: Ситуацията с бежанците в Европа изисква нестандартни решения

Европа може да започне военна интервенция, но само ако ще последва справедлив мир, заяви бившият премиер

18:59 | 13.09.15 г. 8
Иван Костов: Ситуацията с бежанците в Европа изисква нестандартни решения

Ситуацията с бежанците в Европа е критична и изисква нестандартни решения. Това заяви бившият премиер Иван Костов пред bTV.

Той допълни, че причината за миграцията сега е конфликтът в  Северна Африка и Близкия Изток, свалянето на светски политически режими включително с участието на страни членки на НАТО. „Има нещо по-лошо от тиранията и дори от войната – това е гражданската война. Погледнете какво става в Сирия и Северен Ирак – там има смесица на няколко конфликта“, заяви той. 

Иван Костов смята, че може да се започне военна интервенция от страна на Европа, но само ако след нея може да се постигне справедлив мир, а не това, което се случва сега в Ирак и Сирия.

По думите му в последните години в България са влезли 45 000 мигранти. Потокът е сложен по състав, което е риск за националната сигурност, каза Костов.

„Първо кризата трябва да се овладее. Проблемът на Европа е, че при огромната й икономическа тежест и значението й за света – културно и историческо, тя е военно и политическо джудже. Тя не може да започва конфликти, когато не може да установява справедлив мир и трябва да бъде готова да наложи волята си“, коментира Иван Костов.

Той допълни, че опитите да се интерпретира ситуацията през ценностите на хуманизма катастрофират при сегашната ситуация. „Ние сме състрадателни хора, но става въпрос за национална сигурност и сигурността на Европа“, каза той.

Бившият премиер коментира, че Турция е в тежка ситуация заради конфликта с кюрдите. „Тя е на прага на това, за което политици предупреждават – че страната пълзи към гражданска война“, допълни той.

„Въпросът е дали гражданската война от Сирия и Ирак няма да обхване територията на Югоизточна Европа“, коментира Костов. 

Той попита защо богатите страни от арабския свят да не бъдат принудени с политически средства да споделят икономическите и социалните тежести, след като бежанците са основно араби. „След това предлагат на Германия да дадат пари, за да се построят джамии. Виждате колко е страшно Европа да е слаба политически и военно“, възмути се той.

Той определи ситуацията като сблъсък на интереси – на арабските страни и на Европа, и според него те трябва да бъдат конфронтирани, за да се получи справедливо решение.

По темата за цените на горивата в България, които се влияят слабо от поевтиняването на петрола в световен мащаб, Костов заяви: „Простото обяснение е, че има картел, наложен от основния притежател на акцизните складове – Лукойл Нефтохим. Този картел не е срещнал противодействие досега“.

Той допълни, че след като правителството предприе проверки на сектора, цените на горивата са намалели с десетина стотинки и е последвало „постепенно замазване на въпроса“.

Иван Костов се обърна към КЗК като им препоръча да ползват метода за откриване на господстващо положение чрез изследване на договори на нобеловия лауреат - икономиста Жан Тирол.

„Ако те не могат да изследват господстващо положение, нека попитат някой, който да им обясни“, перпоръча бившият премиер и настоя държавата да влезе чрез митниците в рафинерията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:25 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 0
aldy
преди 8 години
Тук едни изпосталели умствено човечета няма как да си представят КАКВО ЩЕШЕ ДА СТАНЕ С БЪЛГАРИЯ при 50 000 косовари-джелати, нахлули у нас.. А при 200 000?Само за тази истинска държавническа постъпка на Костов - да се осмели да се противопостави на диктата на Щатите, да защити националните интереси и да не допусне една голяма трагедия за страната, трябва да му се издигне паметник. Никой друг не посмя да защити България като държавник. Запомнете това. Всички други се оказаха мекушави продажници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 4
data
преди 8 години
Пхаха , Църен Ваньо е прав разбира се . Само военна операция на Европа ( създаване на военни бази на териториите в Северна Африка ) може да бтде решение на проблема . Ако пламне Турция е тогава Юръп ша съ види в чудо !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 20
kalendar
преди 8 години
тоя е пълно ***, и Господ ще го съди за това кво окраде и как го окраде, обаче едно ще кажа-не пусна албанските бежанци в България. Те май и за това го махнаха де. Та гнусно *** е, но това трябва да му се зачете за +
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 4
eng.Garin
преди 8 години
Независимо какъв е, в конкретния случай иска да се доближи до истината, макар положението му да не му позволява да го направи. Европа е политическо и военно джудже - това е генезиса на проблемите за Европа. Тя е джудже , което се държи като колос и това е безкрайно смешно за опонентите и, и докато филма е комедия те и влизат в тона, но когато стене драма, драмата ще е изцяло за сметка на Европа. А трансформирането на сюжета вече започна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 23
power grid
преди 8 години
Уф тоя пак изпълзя от землянката.На всяко гърне мерудия.Дано Господ е милостив и ни отърве от тая крадлива и нагла ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 25
power grid
преди 8 години
Уф тоя пак изпълзя от землянката.На всяко гърне мерудия.Дано Господ е милостив и ни отърве от тая крадлива и нагла ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още