IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иван Нейков: Административното увеличаване на пенсиите е сериозен риск

Подобрението на приходите в осигурителната система ще бъде изядено заради нарасналия брой безработни, смята Красен Станчев

10:50 | 13.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Много по-голям риск за стабилността на осигурителната система създава административното увеличаване на пенсиите, отколкото липсата на приходи от осигурителни вноски. Това е мнението на Иван Нейков, бивши социален министър, сега директор на Балканския институт по труда и социалната политика.

Коментарът му е по повод анализ на НОИ от края на миналата седмица, в който беше отбелязано, че един от стратегическите рискове пред осигурителната система е приходите от осигурителни вноски за общественото осигуряване да не са достатъчни, за да покрият разходите за пенсии, обезщетения и помощи.

Нека припомним, че всяка година държавата субсидира осигурителната система чрез трансфер от около 5 млрд. лева, за да запълни дефицита в системата и това е практика от години.

„От 15 години НОИ не може да плаща пенсиите само от постъпленията от вноски“, припомни в ефира на БНТ Иван Нейков, бивш социален министър, сега директор на Балканския институт по труда и социалната политика. По думите му пари за пенсии ще има. Той посочи, че докладът на НОИ е рутинен и представлява анализ на рисковете през парите, които той управлява. Изводите в доклада са още по-стандартни, заяви Нейков.

Според неговото експертно мнение по-смущаващ извод в анализа е демографската ситуация. „Докладът казва, че след 50 години съотношението на хора в трудоспособна възраст от 15 до 64 години и хора над 65 години ще е над 1:1. Това е при положение, че нищо не мръднем за 50 години по отношение на демографска политика, пенсионна възраст, продължителност на живота“, обясни Нейков. 

Той обърна внимание и на друг риск, който експертите на НОИ „доста свенливо споменават“. „И той е, че НОИ е изпълнител, което е вярно. Някой друг създава законодателство, което НОИ трябва да изпълнява. Рискът е от популизма, който се вихри преди всички избори. Много по-голям риск за стабилността на осигурителната система създава едно административно увеличаване на пенсиите", коментира още Иван Нейков.

Що се отнася до парите за втора пенсия, за пореден път Нейков повтори, че 13 млрд. лева са натрупани в частните пенсионни фондове, които са лични пари на хората и те се унаследяват. Системата работи, категоричен е Нейков. И допълни, че най-добре е да се участва и в двата фонда.

Според икономиста Красен Станчев вноските в НОИ намаляват заради утежнената ситуация тази година, тъй като имаме около 107 хил. - 110 хил. нови безработни, които вече не внасят в пенсионната система, по-специално в държавното осигуряване. Приходите намаляват и подобрението на приходите от 2017 г. до началото на тази година, сега ще бъде изядено, отбеляза той.

Социалният министър Деница Сачева също коментира данните от анализа на осигурителния институт, в който някои видяха притеснителни данни за пенсиите.

"Данните в момента са доста добри. Все по-малка е зависимостта на бюджета на Държавното обществено осигуряване от държавния бюджет. За тази година, например, в бюджета 65% са от осигурителни вноски. Към този момент, третото тримесечие, 31% са средствата, преведени от държавния бюджет. Предполагам, че до края на годината ще успеем да изпълним това, което заложихме като план, а именно 33% да бъдат парите, които ще се превеждат от държавния бюджет към ДОО. Тази тенденция би трябвало да се обърне постепенно. Очакваме тази реформа да продължи до 2037 г.", каза тя, цитирана от БГНЕС.

Деница Сачева също така увери, че Сребърният фонд е стабилен, средствата в него за над 3,8 млрд. лева и той няма да бъде пипан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още