IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иван Нейков: Масовата част от работодателите не квалифицират персонала си

Трудещите се у нас все още не виждат ефекта от инвестицията върху себе си, казва експертът

10:37 | 18.04.16 г.
Иван Нейков: Масовата част от работодателите не квалифицират персонала си

Доказаният успешен път за намиране на квалифицирана работна ръка е квалификацията на работното място, без да се изключва и предварителна такава. Това коментира пред БНТ бившият социален министър Иван Нейков, като така обясни липсата на мотивация за работа и постигане на доходи от труд.

По думите на експерта много малка част от работодателите осъзнават, че трябва сами да квалифицират персонала си, за да разчитат на него. „Масовата част от работодателите казва на държавата: квалифицирайте ни работниците“, посочи Иван Нейков.

Той допълни, че омагьосаният кръг се допълва с факта, че държавата не дава средства на работодателите да квалифицират хора. 

Друг проблем на пазара на труда е, че все още нямаме механизъм, чрез който човекът да види ефекта от инвестицията в себе си. „Нямаме нормативна уредба, която да води до логично увеличаване на заплащането, когато е налице увеличаване на квалификацията“, подчерта Нейков.

Той припомни, че държавата работи само с един инструмент върху доходите и това е минималната работна заплата. Именно тук започва порочният кръг за желаещите да повишават квалификацията си. У нас все още по-високата квалификация не води до по-високо възнаграждение, обясни експертът.

Проблемът обаче не е само в мисленето на служителите, а и в това на работодателите, посочи Нейков. По думите му сред работодателите все още има много силна теза, че вместо да харчи пари за квалификацията на работниците си, иска да ги вземе наготово квалифицирани и с опит.

Нейков посочи и други проблеми пред пазара на труда у нас. Единият е, че продължаваме да нямаме система за професионално ориентиране. Другата голяма липса е така нареченото признаване на придобити умения. „Всички безработни знаят и умеят нещо, но нямат документ за него. В същото време работодателят иска да получи увереност, че човекът наистина има умения“, каза Нейков.

Отново стар проблем на пазара на труда, който е с все по-застрашителни размери - липсата на квалифициран персонал на фона на високо ниво на безработица у нас.

Иван Нейков посочи, че в България имаме сравнително висока безработица - около 10%, а наред с това и около 180 хил. отчаяни безработни, които никъде не се регистрират. „Специалисти няма в групата на отчаяните безработни, но това не означава, че е безнадеждно положението“, коментира бившият социален министър.

Според Светлозар Петров, управител на фирма за търсене на работа, бизнесът има желание да обучава работниците, които наема, „стига на хората да им се работи и да им се учи“.

„Бизнесът не си измисля изискванията, той има нужда от тях. Колегите свикнаха да обучават хората, които наемат“, заяви Петров. По думите му трябва да имаме труд с висока добавена стойност, което означава квалифицирани хора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:01 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още