IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иван Нейков: Намаляват икономическите аргументи за смяна на часовото време

Българският бизнес винаги е на границата на правилата и прави избор между правилото и оцеляването, посочи бившият социален министър

11:44 | 26.03.21 г.
Автор - снимка
Редактор
Иван Нейков: Намаляват икономическите аргументи за смяна на часовото време

"Тази идея е отпреди повече от 100 години в Германия и така е трябвало да намалят разходите за енергия, за да се използва по-светлата част от денонощието", обясни той.

По думите му днес обществата са разколебани и не виждат смисъл в това.

"Мина една гигантска дискусия, хиляди хора бяха питани за смяна с лятно и зимно часово време и се оказа, че 80% от хората в ЕС са „ЗА“ да отпадне, в България те бяха 50%, но нямаше изследване направено сред бизнеса и предприемачите", посочи той.

Нейков напомни, че 2021 г. трябваше да е последната година, в която сменяме времето.

„Има голям риск държави като България, Румъния и Гърция да се окажат в различни часови зони, ако всяка страна се съобрази с мнението на населението си“, предупреди той.

На въпрос дали икономиката нещо печели от икономията на разходи на електроенергия Нейков е убеден, че това не се случва. Той отбеляза, че няма проучване как това се отразява на бизнеса, затова европейските институции не вземат решение. Нейков очаква, че и тази година, заради пандемията няма да окончателно да бъде решен въпросът.

Бившият социален министър даде мнение и за предизборната кампания и прогнозира, че след изборите ще има „отрезвяване“.

"Има много непрофесионални обещания в предизборните програми. Общата тенденция е да се говори каквото електоратът очаква", посочи Иван Нейков.

Той коментира и заложеното увеличение на средната работна заплата в някои обещания.

"Това е като да знаят колко ще е средната температура на нацията. Държавата няма инструмент за подобно нещо, а не че е невъзможно", обясни още Нейков.

Той обаче е категоричен, че няма „пандемичен риск за българската икономика“.

„Българският бизнес е издръжлив и креативен, много по-устойчиви икономики бяха ударени. Но заслугата не е на правителството. Над 93% от всички български предприятия са микропредприятия, тоест с по девет и по-малко работници, те имат гъвкавост и могат да оцеляват, стискайки зъби", отбеляза Нейков и поясни, че българският дребен бизнес винаги е на границата на правилата и прави избор между правилото и оцеляването.

Според бившия министър това е и причината фирмите да се понесат по-лесно ударите на пандемията. Това той нарече „лек оптимимизъм в неуредената ни държава“, но смята, че той свършва на границата на новия парламент, защото новото правителство наследява от старото голям дефицит, ръст на заемите и трябва да търси нови приходи, за да посрещне новите вълни на пандемията.

Какви са плюсовете и минусите за смяна на лятно часово време? Кои са непрофесионалните обещания в програмите на политическите партии? Достатъчна ли е държавната помощ за бизнеса?

Вижте целия разговор във видео материала на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още