IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иван Нейков: Няма да има осезаемо нарастване на пенсиите

Приближаваме се към момента, когато ще говорим за равни пенсии за всички, смята експертът

09:10 | 07.01.16 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Иван Нейков: Няма да има осезаемо нарастване на пенсиите

Приетите стъпки по пенсионната реформа няма да постигнат заложените цели – няма да има осезаемо нарастване на пенсиите, нито намаляване на дефицита в Националният осигурителен институт (НОИ). Този коментар направи по БНТ председателят на Института за социална политика Иван Нейков.  

Той припомни, че целта на промените е ръст на пенсиите и постигане на  финансова стабилност на НОИ, защото в момента над 50 процента от парите за пенсии не идват от осигуровки, а от данъци. 

Ако не се постигнат целите на пенсионната реформа и продължава практиката голяма част от пенсиите да се изплащат през данъците, ще бъде поставен въпросът, че с този пенсионен модел не може да се продължава, коментира Нейков.

"Приближаваме се към момента, когато все повече ще се чуват гласове за изравняване на пенсиите за всички пенсиониращи се", смята експертът. По думите му това е много опасно, защото ще демотивира хората да се осигуряват в трудовия си живот.

За Нейков е странно, че от една страна се увеличава възрастта и стажа за пенсиониране, които освен това са значително разтеглени във времето, но в в същото време от тази година се въвежда нов модел на ранно пенсиониране – при постигнат стаж с година по-рано пенсиониране с намалена пенсия. Това според експерта ще доведе до сериозна вълна от хора, които желаят да се пенсионират още тази година.

Разнопосочни сигнали се изпратиха с приетите промени, пътят е верен, но стъпките не бяха правилни, каза Нейков. Той очаква тази година замразяване на пенсиите.

По отношение на ръста на минималната работна заплата (МРЗ) Нейков за пореден път коментира, че няма преки доказателства, че това нарастване води до намаляване на заетостта, няма и доказателства, че ръстът на заплатата води до намаляване на сивата икономика. Все още МРЗ в България е много ниска и не може да доведе нито до нарастване на безработицата, нито пък до намаляване на сивата икономика, посочи той.

Проблемът е в това, че работодателите не виждат ефекта от увеличението на МРЗ в труда и неговото качество. Не се прави връзка между квалификацията и заплатата. За това инструментът е само един – ръст на минималното възнаграждение. Пътят е държавата да създаде механизъм за това високата квалификация на хората да е обвързана с ръст на заплатата, категоричен бе Иван Нейков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:15 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 10 rate down comment 2
Спящият бик
преди 8 години
Държавата отдавна се е провалила в пенсионното осигуряване. Защо тогава се инати да продължава да го върши по досегашния начин? Ами много просто - не заради социалните си ангажименти, а заради желанието на управляващата мафия да преразпределя доход според собствения си интерес. На когото, колкото каже - без да се интересува от индивидуалния принос, напротив - съхранявайки традиционните привилегии на кастата си и ограбвайки всички останали, които послушно продължаваме да и плащаме!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
misanthrope
преди 8 години
Абе модела ... ясно е че пенсии не може да има НЕ СТАВА при тази демографска тенденция. Държавата ако иска нещо да направи, да се ориентира към малка пенсия и пенсии по болест и създаване на алтернативна, почасова или сезонна или надомна заетост за хора, над определена възраст. Общински разни служби за почистване на сгради, улици, паркове, разнасяне на писма, портиери, охрана.. Това са неща които пенсионерите и сега правят, но неорганизирано, често на черно, без никаква социлна защита. Ако е организирано ще е много по-добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още