IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иван Нейков: Отчитаме по-ниска безработица заради миграцията

Трудовото законодателство е остаряло, заяви бившият социален министър

13:17 | 16.08.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Един от факторите да отчитаме намаляване на безработицата е миграцията. Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria бившият социален министър и директор на Балканския институт на труда и социалната политика Иван Нейков в коментар за последните данни за трудовия пазар. 

Като друг фактор в бюрата по труда да се регистрират по-малко хора той посочи сивата икономика, която по думите му се е разраснала в годините на кризата. Според Нейков много трудоспособни българи работят именно в сивия сектор.

Той изтъкна, че за около 180 хил. младежи до 29 г. статистиката казва, че нито учат, нито работят. Социалното министерство пусна насочената към тази група програма „Активни“. Работещите по нея структури обаче казват, че тази неангажирана група на практика не е 180 хил. Тези хора може да не са в България или да работят в сивата икономика, заяви Нейков.

Сега средната възраст на нацията е 43 г. Затова в следващите поне 20 г. българските работодатели ще работят с все по-голям дял възрастни работници заради демографските процеси и увеличаването на пенсионната възраст. „Трябва да намерим начин за използваме потенциала на тези хора, техния опит, дисциплина и лоялност към фирмата“, коментира бившият социален министър.

Нужна е обаче промяна на законодателството, което е остаряло, смята Нейков.

Той каза още, че над 93% от фирмите в България са микропредприятия и трудовото законодателство не е приложимо към тях.

По отношение на малките компании трябва да останат само няколко фундаментални изисквания като правото на отпуск, условия и безопасност, лимитирано работно време.

Вижте още във видеото:


Можете да гледате още в сайта на  Bloomberg TV Bulgaria.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още