IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иван Нейков: Специален фонд може да подпомага пенсионерите

По доходи и покупателна способност на населението сме останали на нивото от 90-та година, каза Мика Зайкова

10:37 | 27.12.16 г. 6
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Да бъде създаден специален фонд за подпомагане на пенсионерите, захранван от бюджета, който да допълва доходите на пенсионерите. Такава идея сподели бившият социален министър Иван Нейков пред БНТ.

По думите му, дори ако пенсията стане 300 лева, проблемът с ниските пенсии няма да се реши.

“Не пенсията е виновна, че един човек е в тежко положение. Пенсията е математика. И затова изходът е в друга посока”, каза Нейков.

Той обясни, че може да бъде направен специален фонд с пари от бюджета, така че да бъде доведен доходът на хората от пенсии до определена граница – например 300 лева. Така ако пенсията например е 200 лева, то останалите 100 лв. трябва да се искат не от НОИ, защото там са пари от вноските, а допълващата сума трябва да дойде от този държавен фонд.

Този фонд трябва да се захранва от държавния бюджет, каза Нейков.

На друго мнение е финансистът Мика Зайкова. Според нея пари за пенсии има, но няма контрол и те изтичат покрай данъчната и осигурителната система. Наред със сивата икономика това са причините за мизерните пенсии в България, коментира тя. По думите й пенсионният модел е сбъркан и трябва да се промени.

“Пари има, само че в България няма нито контрол, нито съдебна система по отношение на сивата икономика”, коментира Зайкова.

Тя каза, че 50% е делът на сивата икономика, или около 45 млрд. лв. минават покрай данъчната и осигурителната система.

Според нея по доходи и покупателна способност на населението сме останали на нивото от 90-та година и трябва да се помисли за нов социален модел.

Според Нейков е грешка да виждаме в пенсиите единственият инструмент за осигуряване на нормален живот. По думите му няма пречка един човек, който получава пенсия, да получава подкрепа и от социално подпомагане.

"За да имаме стабилни пенсии, трябва да имаме правилна политика по доходите. Няма правителство, което да е провеждало някаква политика по доходите - правилна или грешна", коментира от своя страна Зайкова. Като пример тя посочи, че и в бюджета за 2017 г. е разписано едно-единствено изречение за минималния доход, което не е политика по доходите.

Производителността на труда расте, но не и заплатата, категорична е Зайкова. България е на 47% от средната производителност в Европа и на около 27% от средните нива по доходите, посочи тя.

Иван Нейков открои няколко големи предизвикателства за пазара на труда в бъдеще.

Първото е промяна в трудовото законодателство в посока на малките и средни предприятия, защото законодателството ни е разписано за големи предприятия в момента. Втората голяма промяна следва да е политиката по доходите, която трябва да е обвързана с квалификацията на хората. Третото предизвикателство е, че българският пазар на труда ще работи с възрастни работници.

По думите му през 2017 г. не може да бъде преобърнато всичко това. Според него 2016 г. вероятно ще остане като "година на пропуснати възможности".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 1
fras
преди 7 години
Вместо да повтаряте като папагали, вземете помислете малко!Плоският данък НЯМА НИКАКВО ОТНОШЕНИЕ към богатите хора!!!!Този данък е т.н. данък общ доход. С него се облагат основно доходите от труд, т.е. заплата, граждански договори и т.н.. Плюс доходи от наем и подобни.Богатите хора, човече, декларират доходите си през разпределянето на дивидент. И не само богатите, а и хората с дребни фирми.Начукайте си го в главите - ако се увеличи данък общ доход ще пострадат хората с по-височки заплати. А не хората с милионите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
Momchil_Matev
преди 7 години
Вярно е, че няма политика по доходите - защото не се предлагат стимули за деклариране, образоване и правене на деца. За сметка на това се изсипват пари на калпак, което положение отговаря най-вече на нуждите на ромите и партиите.Правителството и синдикатите ни са слаби - последната дискусия, касаеща сливането на празници го доказа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 7 години
като видях "финансистът Мика Зайкова", стана ясно че нищо смислено няма да прочета в статията ... пак алабализми от платени надничари
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
Спящият бик
преди 7 години
Пенсиите трябва да са математика, но не са. Както и друг път съм казвал - пенсиите от НОИ са политика. И докато не се отнемат привилегиите на кастата "хранени хора" - няма да има за пенсионерите. Кой ще го направи, кой най-сетне ще направи някаква реформа, която да се усети от хората - без да се налага пропагандистите на статуквото да ни убеждават в нея? За да има за кого да гласуваме следващия път, а не да ни заплашват, че щели да ни отнемат гражданските (избирателните) права, ако откажем! Впрочем и това не сме го измислили ние - Сталин е давал години концлагер + години лишаване от граждански права.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 1
Императорът
преди 7 години
Разбира се, нито Баба Зайка, нито бившият социален министър не смеят дори да споменат основният проблем: че цял живот работилите хора имат ниски пенсии, защото никога НЕработилите цял живот получават наготово, без никога нищо да са дали. Проблемът идва не от "математиката", но от НЕСПРАВЕДЛИВОСТТА. И откъде пари за тоя "фонд"? Пак от джоба на работещите и плащащи данъци, които ПАК ще бъдат наказани за това, че няма справедливост?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 5
Karo
преди 7 години
Добри предложения и разсъждения, обаче не са на място, защото ние сме страна която върви с ускорени крачки по пътя на прехода и реформите. Затова и доходите са като на нивото в началото на прехода през 90-те години. Когато завършим с прехода и реформите след 20-30г., тогава и доходите може да се подобрят. Сега трябва да се облегчи облагането на богатите, да се поддържа ниския за тях плосък данък и символични имотни данъци, като парите трябва да се събират от бедното население под формата на ДДС, което у нас е 20% дори и за лекарства и храни. Така може да се натрупа капитал и да заработи икономиката след 20-30г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още