Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Иван Нейков: Трябва спешна актуализация на бюджета и нови мерки

Веднага да се направи правителство, за да може изпълнителната власт да функционира, препоръча бившият социален министър

гледано: 2962   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

"Няма правителство от последните 30 години, на което да не се е налагало да актуализира бюджет. Странното е, че говорим за актуализация толкова рано. Всички експертни разчети сочат, че новото управление трябва да актуализира бюджета. Има много въпроси, които трябва да бъдат решавани, свързани с икономическата и здравната криза. Актуализация се прави, за да се променят приходите и разходите", заяви в ефира на Bulgaria ON AIR бившият социален министър Иван Нейков и потвърди, че проблем ще са приходите. Той се надява, че няма да се мине през увеличаване на данъците.

Още по темата

Той подчерта, че е рано е да се говори колко ще бъде дефицитът в края на тази година, както и че никой не знае дали една актуализация ще е достатъчна, особено ако не бъде съставено ново правителство и има нови избори.

"На теория ще имаме 8 млрд. лева, но половината не могат да бъдат използвани, защото са във фондове. Има разлика между реални пари, които могат да се използват, и тези, които стоят като резерв", обясни Нейков.

Бившият социален министър посочи, че се отдалечаваме от времето, когато безработицата беше 4-5%. „Ние всъщност спасихме доста работни места с някои от мерките, които бяха приложени. Спасяването не означава, че отраслите, където е приложено, нямат нужда от подкрепа от държавата", коментира Нейков.

По думите му 90% от бизнеса не успява да се възползва от мерките.

Иван Нейков е категоричен, че веднага трябва да се направи правителство, за да може изпълнителната власт да функционира - да направи анализ кои от мерките не са ефективни.

"Актуализация на бюджета без парламент е невъзможна. Трябват ни нови мерки, а за тях ни трябва нов бюджет. Истинските устойчиви места се създават от икономиката. Трябва да знаем къде да концентрираме усилията си", заяви икономистът и препоръча да се обсъдят новите мерки с бизнеса.

Нейков допълни, че трябва много внимателно да се преценят приоритетите ни, както и че Брюксел не иска срокове, а разумни проекти, които да бъдат финансирани и да тласнат икономиката напред, като визира Националния план за възстановяване и устойчивост.

Той е на мнение, че сектори като туризъм и селско стопанство са водещи за икономиката, затова препоръча в тях да се концентрират усилията, за да се промени качеството на живот в България.

Нейков потвърди, че остава проблем образованието, което все още не създава мотивирани работници.

"Един от важните инструменти, който се доказа, че е ефективен и го има във всички страни от Г-20 и продължава да го няма в България, е нещо, което рязко увеличава капацитета на работната сила. Това е професионалното ориентиране. Всички развити страни имат ефективни национални системи за професионално ориентиране", подчерта бившият социален министър по повод квалификацията на работниците. 

Какво ще се случи с Националния план за възстановяване и устойчивост, ако не се внесе в срок? Как ще се справи България с безработицата? Кога чуждестранните инвеститори ще припознаят страната ни като стратегическа дестинация?

Гледайте целия разговор във видео материала на Bulgaria ON AIR.

По статията работиха: Екип на Bulgaria On Air, редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Лидия Йорданова: Хората не мислят доброто управление задължително като ново