IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иван Тошев: Бизнесът трябва да потърси алтернативни пазари

Енергията на държавата трябва да се насочи към създаването на електронно правителство, съветва представител на Националното сдружение на малкия и среден бизнес

17:37 | 11.03.20 г.
Иван Тошев: Бизнесът трябва да потърси алтернативни пазари

Той съобщи, че по веригите на доставка вече започват да се срещат затруднения, което нарушава системата на работа в страната.

Не можем да пренебрегнем влиянието на околния свят. Забавянето на световната икономика ще се отрази и на българската”, отбеляза Тошев.

По думите му опасностите са най-вече за малкия бизнес, който няма възможностите за преструктуриране на големите дружества.

Според експерта компаниите, ориентирани към износ, трябва да се насочат към диверсификация на пазарите, на които оперират. Той смята, че те могат да стъпят на нови или да възстановят връзките си на стари, като например тези от бившия социалистически блок.

“Бизнесът би трябвало да поиска от държавата да плати част от сметката за мерките, които му се налагат”, съветва Иван Тошев.

Той посочи, че намирането на алтернативни източници на доставки и суровини е по-лесно, но предупреди, че това повишава цената.

“Въпросът е кой ще плати сметката - дали държавата ще поеме част от нея, бизнесът или всичко ще се прехвърли към потребителите”, каза председателят на Контролния съвет на Националното сдружение на малкия и среден бизнес.

Той е убеден, че енергията на държавата сега трябва да се насочи към създаването на електронно правителство.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още