IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ивица Дачич с нова провокация към България

България няма да спре да защитава правата на българските общности зад граница, заявиха от Министерството на външните работи

16:49 | 05.01.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Българското правителство защитава и ще продължи да защитава правата на българските общности зад граница, не само в Сърбия. Това е и един от основните приоритети на Министерството на външните работи, съобщиха в специално изявление от пресцентъра на министерството.

По отношение на Република Сърбия България не настоява нищо повече от това страната да спазва конституцията и законите си по отношение на малцинствата, както и ангажиментите си в рамките на предприсъединителния процес.

Изявлението беше публикувано, след като сръбският вицепремиер и министър на външните работи Ивица Дачич включи България в остър коментар. В интервю пред РТС, където обсъждаше конфликта между Сърбия и Черна гора, Дачич порица усилията на страната за опазване на българското малцинство в Сърбия. По думите му то било малобройно - 0,26% от населението, но въпреки това на всяка среща на Европейския съюз България поставяла въпроса за правата на сънародниците ни.

На провокацията отговори и вицепремиерът Красимир Каракачанов, който посочи, че страната ни ще продължи да настоява правата и свободите на българите в Сърбия да се зачитат.

В профила си във Facebook той написа: "Като вицепремиер по обществен ред и национална сигурност на Република България, като историк и лидер на ВМРО, отговорът ми към Дачич е: Става дума за правата на онези българи в териториите, които през 1919 г. Сърбия неправомерно окупира след Ньойския договор. На които забраняваше до 44-та година да се наричат българи, а след това ги тормозеше, мачкаше и принуждаваше да се изселват от родните им места. Българската държава няма да спре да защитава правото децата на нашите сънародници да учат с учебници на български език. Няма да отстъпи и на йота от изискванията за спазване на всички свободи и права, които се полагат на българското национално малцинство в съседна Сърбия”.

Това е поредно враждебно изявление на Дачич по адрес на страната ни. Миналата година той си позволи непремерен тон и спрямо българския премиер по повод изявлението на Бойко Борисов в Познан за положението в региона. Тогава след острата реакция на София властите в Белград заявиха, че е "имало проблем с превода". Борисов тогава поиска Дачич публично да се извини.

Още новини вижте в Dnes.bg

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 17 rate down comment 4
Спящият бик
преди 4 години
Колкото повече обръщате внимание на този ..., толкова повече ще дебелее рублевата му сметка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още