IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иво Благоев: Инфлацията е видна в глобалните пазари

В момента икономическата теория се пише наново, твърди изпълнителният директор на „Астра Асет Мениджмънт“

22:26 | 18.06.21 г.
Иво Благоев: Инфлацията е видна в глобалните пазари

Инфлацията е видна в глобалните пазари и макар да не може да се прогнозира дали ще е временна и кога ще намалее, за първи път Федералният резерв на САЩ показа признаци на притеснение. Това заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Иво Благоев, изпълнителен директор на „Астра Асет Мениджмънт“.

„Имаме ситуация на твърде много пари, които преследват прекалено малко стоки на пазара – нормално е да има повишаване на цените. Очакванията на Фед са този дисбаланс ще се нормализира във времето. Но лихвата, която Фед плаща по резервите на банките, бе вдигната с 5 базисни точки“, каза Благоев.

Това са реални действия, които да повлияят на ликвидността, като ефектът им бе колосален и се видя веднага в поскъпването на долара, заяви Благоев. „Повече пари ще стоят във Федералния резерв и ще има намаляване на паричната маса. Това е ефективно действие“, уточни гостът. 

Очакванията на повечето анализатори за 2021 г. бяха доларът да се движи надолу, напомни Благоев.

Трябва да се изчака и реакцията на фондовите пазари, смята той.

„В основата си голямото възстановяване и нивата на фондовите пазари са функция на огромната ликвидност, която е на пазара. Ако няма корекция, това може да означава, че пазарите ще се надяват Фед да вземе мерки при инфлация, без да пострада икономиката“, добави експертът.

Според Благоев повишаването на оценката за годишната инфлация от 2,4% на 3,4% в рамките на толкова кратко време също е сигнал, че Фед е видял по-голяма заплаха. Много е вероятно инфлацията да е много по-голяма, каза Благоев.

„В момента икономическата теория се пише наново“ и не е ясно дали нещата, които са били валидни преди години, ще са валидни в бъдеще, коментира Благоев.

Повече за последиците от решенията на Федералния резерв може да гледате във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още