IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иво Маринов: Искаме да запазим туристическата такса

Икономическото и финансовото министерство застанаха на противоположни позиции за смяната на туристическата такса с туристически данък

11:30 | 03.11.10 г. 1
Иво Маринов: Искаме да запазим туристическата такса

Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) предлага да се запази туристическата такса вместо предложението на финансовото министерство да се въведе данък върху всяко легло в туристически места за настаняване.

Това каза заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов на конференция "Тенденции и иновации в туристическия бизнес", съобщи БТА.

Нашето становище е да има туристическа такса, защото логиката е, че таксата се плаща от туриста на хотелиера, а хотелиерът я плаща на общината, докато данъкът се плаща от хотелиера, каза заместник-министърът.

За нас е по-реално да бъде такса, която да има размер, който е минимален, и увеличаването на приходите, при ефективен контрол, да бъде за сметка на нощувките, допълни Маринов.

Основната разлика, според него, е че при данъка приходите ще се формират само на брой легла, като в близко време не се очаква техният брой да бъде увеличен.

Според Маринов увеличеният приход от този данък в бъдеще би бил само за сметка на увеличаване на размера му. Докато при таксата, при увеличаване на нощувките, ще се увеличат и постъпленията, в което по думите на Маринов, има по-голяма икономическа логика.

Целта е приходите от таксата да бъдат обвързани с оборота и заетостта, а не да се формират приходи на база брой легла.

Маринов предлага според категорията на средството за настаняване да има долна и горна граница на таксата, която ще се плаща на легло. Идеята е общинският съвет да определя размера на таксата за съответната категория място за настаняване в дадена община.

Таксата ще се изчислява на база средна заетост за годината, която е около 25-30 на сто за различните категории хотели. В края на годината, ако е реализирана по-висока заетост, таксата ще се довнася, предложиха от МИЕТ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 22 rate down comment 0
evg9
преди 13 години
много по-лесно държавата може да засече колко са реалните легла, отколкото реалните нощувки и така да се въведе справедлив данък за всички. това би трябвало да е ясно на г-н Маринов. ако се използват леглата, като база за отчитане на облагането, хотелиерите биха имали стимул да използват всички легла, т.е. цените за нощувки ще паднат. а ако имат много неизползвани легла, ще затворят хотелите ли и дори да бутнат някои. така и туристите ще спечелят като видят повече слънце между бетонните стени.стига скрит лобизъм и корупция, хей.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още