IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иво Прокопиев: Сделката за държавния дял в EVN е одобрена от КФН

Надзорът е одобрил проспектите за публичното предлагане, казва собственикът на „Икономедиа“

12:53 | 11.01.17 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Сделката за продажбата на държавния дял в EVN е била контролирана от Комисията за финансов надзор (КФН) и Агенцията по приватизацията. Ако е имало нередности, те са органите, които трябва да вземат отношение, а самият надзор е одобрил проспектите за публичното предлагане. Това коментира Иво Прокопиев в ефира на bTV по повод повдигнатото му вчера обвинение.

Припомняме, че на 10 януари прокуратурата привлече като обвиняем собственика на „Икономедиа“ заради това, че в периода май - юни 2011 г. в съучастие като помагач на бившия финансов министър Симеон Дянков умишлено го е улеснил да извърши престъпление по служба, свързано с продажбата на акции на EVN. Издателят е оставен на свобода с най-леката мярка за неотклонение "подписка". 

От прокуратурата не съобщиха повече подробности, освен че разследването по делото за борсовата сделка за продажбата на пакет акции от EVN продължава. 

Според Иво Прокопиев делото е скалъпено и е клевета, която прокуратурата разпространява два месеца преди изборите.

Той обясни още, че не разбира обвинението. По думите му в периода на сделките дори не е бил в страната, а инвестицията му в „Алфа финанс холдинг”, който притежава инвестиционния посредник по сделките „Булброкърс”, няма никакво отношение. При борсова сделка пазарът определя цената, а не оценител, добави собственикът на „Икономедиа“.

Въпросната сделка с акции на EVN е от 2011 г., a  "Булброкърс" е инвестиционен посредник, избран след конкурс от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол.

От прокуратурата обвиняват Симеон Дянков, че не е превел парите по сделката в Сребърния фонд, а парите са отишли в държавния бюджет. По делото е обвинен и бившият енергиен министър Трайчо Трайков. Според прокуратурата Трайков умишлено е продал пакета акции на по-ниска цена и е проявил безстопанственост, от която са настъпили щети за над 20 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
Mammita
преди 7 години
Не мога да не се забавлявам с Иво Прокопиев. До онзи ден плю по КФН, че били корумпирани, обслужвали интереси на олигарси и какво ли още не, а днес се крие зад тях и обяснява, че всичко било наред, защото КФН така били казали. Значи като му изнася са корумпирани, а като не му изнася са институционален орган с авторитет. Не знам дали още има здравомислещи българи, които да му вярват на лъжите, защото съвсем се оплете в тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
Батя
преди 7 години
Тия прокурори не се ли усещат колко нелепи са им обвиненията.. не ги ли хваща малко срам пред гилдията им най-малкото!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 1
i_hristov
преди 7 години
Това обаче не я прави изправна или в интерес на българския данъкоплатец. Или сега Прокопиев ще се оправдава с КФН, както Цветан Василев с БНБ, че не са го спрели да ограби вложителите в КТБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 2
needle
преди 7 години
Оправдания много, също като много извършени далавери от него, още от Костово време насам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Спящият бик
преди 7 години
Защото може. А прокурорът на Пеевски и Борисов ще компенсира ли бюджета за яловите обвинения, които повдига!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
marto76
преди 7 години
КФН вече взе отношение и предишния председател Стоян Мавродиев подаде сигнал до Прокуратурата, че при тази сделка са извършени нередности от дружеството, което се контролира пряко от Иво Прокопиев! Защо Червенобузко се прави на ударен?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още