IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Избирателната активност за президент е била 40,5%

На 21 ноември ще се проведе балотаж, обяви официално ЦИК

11:57 | 17.11.21 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Централната избирателна комисия (ЦИК) публикува решението, с което официално обяви избирателната активност и насрочи нов избор за президент и вицепрезидент на 21 ноември.

От общия брой избиратели - 6 691 150 по данни от ГД "ГРАО", участие в изборния ден са взели 2 687 307 избиратели. Избирателната активност е 40,50 процента.

Според обявените резултати на вота на 14 ноември кандидатите за президент и вицепрезидент Румен Радев и Илияна Йотова получават 49,42%, а Анастас Герджиков и Невяна Митева-Матеева - 22,83 на сто. Двете кандидат-президентски двойки отиват на балотаж.

При произвеждане на нов избор за президент и вицепрезидент на републиката допуснатите кандидати имат право да отправят обръщения в програмите на БНТ и БНР на 19 ноември, последен ден на предизборната кампания в рамките на 10 минути за всеки един от тях, се посочва в друго решение на ЦИК. 

Поредността на обръщенията се определя чрез жребий, като в кутия се поставят еднакви по размер пликове, всеки от които съдържа имената на допуснатите до нов избор кандидати за президент и вицепрезидент на републиката и наименованието на партията, коалицията или инициативния комитет, които са ги издигнали.

Тегленето на жребия ще се извърши публично днес, 17 ноември, в 13.30 ч. в сградата на Народното събрание на пл."Княз Александър Първи" номер 1.

Подсигурени са президентските избори в неделя, заяви пред БНТ Велко Милоев, член на обществения съвет към ЦИК. И двете страни - и Централната избирателна комисия и "Сиела Норма" посочиха, че има достатъчно машини за вота, ако трябва да се заменят машини или части. Технически не би трябвало да има никакви проблеми за балотажа.

"Служебният кабинет направи възможното за организацията на изборите и за предотвратяване на грозните явления, свързани с купуването на гласове и корпоративния вот". Това заяви служебният премиер Стефан Янев по време на откриването на днешното правителствено заседание, предава БГНЕС.

„В неделя се проведоха третите за тази година парламентарни избори заедно с първи тур на изборите за президент и вицепрезидент. Независимо от предварителните внушения и инсинуации, че изборите няма да бъдат организирани и ще се създадат предпоставки за изкривявания, нарушения и опорочаване на вота, те не се сбъднаха. Българските граждани имаха възможността да гласуват честно, свободно и открито. Служебният кабинет направи възможното както по организацията на изборите, така и за предотвратяване на грозните явления, свързани с купуването на гласове и корпоративния вот. Неслучайно оценката на външните наблюдатели на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа даде положителен резултат и адмирира усилията на МВР за справяне с тези грозни явления“, допълни той.

Служебният премиер каза още, че ниската избирателна активност е притеснителна. Той призова българските граждани да гласуват честно и открито на балотажа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още