IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изчистени са несъответствията между националната и областните здравни карти

Картата може да се променя по всяко време за всяко лечебно заведение, е обещал Петър Москов

10:26 | 21.03.16 г.
Изчистени са несъответствията между националната и областните здравни карти

Несъответствията между Националната здравна карта и областните здравни карти, изработени от областни комисии, са изчистени. Това заяви д-р Дарин Димитров, който е председател на постоянната комисия по здравеопазване на Националното сдружението на общините пред БНР.

Припомняме, че Сдружението на общинските болници в България сезира Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) по методиката за изработването на областните здравни карти. От Асоциацията на общинските болници изразиха опасения, че ставаме свидетели на предизвестена смърт на общинските болници. Директорите им се опасяват, че Националната здравна карта, която е изготвена на базата на областните здравни карти, фаворизира големите лечебни заведения заради заложените критерии за специалисти и отделения.

Всички общински болници са били успокоени от здравния министър с уверението, че картата може да се променя по всяко време и при обективни нужди ще се променят правилата за всяко лечебно заведение. 

„От всички 150 жалби по националната здравна карта 70 вече са взети под внимание. В повечето от общинските болници нещата са изгладени и смятаме, че няма да има проблеми”, каза Димитров.

По думите му Москов е уверил, че броят на леглата в отдалечените болници ще бъде запазен, самите заведения няма да бъдат закривани.

Министерството на здравеопазването е гарантирало, че няма да се закриват общински болници. А леглата са разпределени в зависимост от дейността на тези болници в предишните три години. Очаква се част от леглата да се преобразуват в такива за долекуване, включително и в самите отделения.

До края на месеца Наредбата за отдалечените болници ще бъде готова от Сдружението и се очаква министерството да субсидира тези болници, които са в отдалечени региони.

Очаква се в сряда на редовното си заседание правителството да приеме Националната здравна карта, след което тя да бъде публикувана в „Държавен вестник“, с което ще стане задължителна и методиката, с която Здравната каса ще сключва договори с лечебните заведения. Преди дни Москов обяви, че Здравната карта е окончателно одобрена от националната комисия.

Няма окончателно решение ще има ли свиване на болници, коментира още Димитров. За него проблемът е, че се смесва собственост – общинска и частна. Така че това ще е тежко решение, коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още