IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изцяло нов закон ще регулира пазара на горива в България

Повечето нарушения в сектора са извършени от фиктивни фирми, създадени специално за източване на акциз и ДДС

17:35 | 21.12.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: FreeImages.com</em></p>

Снимка: FreeImages.com

Изцяло нов закон да регулира пазара на горива в България. Това предлага временната парламентарна комисия, която анализира ситуацията на пазара на горива. Комисията ще подготви доклад с предложението до народните представители. Амбицията на депутатите в комисията е докладът да бъде представен в пленарната зала до 15 януари 2017 г.

Това обясни председателят на комисията Валентин Николов пред журналисти след края на днешното й заседание. На него бяха изслушани представители на Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС), Главната дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП) и Прокуратурата във връзка с подозренията за контрабанда на горива у нас.

Институциите не потвърждават данните на Министерството на финансите, според които 1,2 млрд. лева приходи не влизат в бюджета от неплащане на акцизи и ДДС на горивата.

Депутатът посочи, че е нужен по-добър контрол, а повечето нарушения на пазара на горива у нас се извършва от фиктивни фирми. Тези компании се създават от организирани престъпни групи именно с цел да бъдат източвани акциз и ДДС, подчерта той.

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) предложи държавата да направи данъчни складове и така да бъде регулиран пазара и да се намалят цените, припомни Николов. Държавни складове ще помогнат на участниците, защото инвестициите за създаването им са големи, посочи още той.

Днешното заседание на комисията беше закрито за журналисти, но след него Николов уточни, че ГДБОП са дали подробен доклад за ситуацията, който ще бъде включен в анализа на парламентарната комисия. Документите на ДАНС са секретни, но техните препоръки ще бъдат използвани. Директорът на ДАНС Митко Димитров уточни, че до края на седмицата ще изпратят своите предложения до комисията.

Именно на базата на препоръките на ДАНС и на други институции, изслушвани в комисията, ще бъде разработен Законът за горивата. Горивата са рискови стоки и ще има специален режим за тяхното наблюдение, стана ясно от думите на Николов.

ГДБОП е направила проверка на твърденията на Българската петролна и газова асоциация за безконтролното влизане на 54 танкера с горива у нас през тази година. Според институцията няма нарушения и затова и не е образувано досъдебно производство. "Не е са констатирани нарушения нито като количество, нито като качество", допълни Николов.

Институциите са проверявали и "феномена Марешки" на базата на сигнали за качеството на горивата и за данъчни престъпления. Ако имаше установени нарушения, щеше да има досъдебно производство и да бъде сезирана и Прокуратурата.

"Всичко, каквото е проверявано при Марешки, досега не е довело до досъдебно производство", каза още Валентин Николов.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
khao
преди 7 години
злaтeв - също е *** дума, обект на цензурата :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
khao
преди 7 години
обичам да чета за контрабанда с горива ... това все едно можеш да го скриеш в багажника на колата си докато минаваш границата и изобщо не минава с цистерни, кораби и влакове .... да не говорим как се пласира при данъчни складове при едни наши фирми.... говори ми златко, златно момче русо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още