IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Издадени са изпълнителни листове за заплатите на половината от металурзите в ОЦК*

Работниците се готвят за общоградско шествие утре и за преместване на протестите в София, ако исканията им не бъдат изпълнени

16:19 | 04.04.12 г. 2
<p>
	<em>Протестът на металурзите от ОЦК-Кърджали &nbsp; </em>Снимка: БТА</p>

Протестът на металурзите от ОЦК-Кърджали   Снимка: БТА

Повече от половината металурзи от ОЦК-Кърджали вече имат изпълнителни листове за получаване на неизплатените им заплати.

До края на работния ден вчера Районният съд в Кърджали е издал 350 решения по внесените в съдебната администрация искове на работниците за издаване на изпълнителни листове и принудително вземане на дължимите заплати, съобщи БТА.

Според председателя на регионалната структура на КНСБ в Кърджали Иванка Караколева днес до края на деня се очакват още такива решения. Тя допълни, че след като всички 600 решения бъдат получени, ще се изчака 14-дневният срок, който се дава за възражения на работодателя и доброволно изпълнение на задължението.

Вече 35-и ден продължават протестите на работниците от оловно-цинковия комбинат, като и днес те затвориха за един час изхода на Кърджали към Хасково. 

Металурзите ще спрат утре движението на два пъти - заради едночасовите протести пред завода от 9,30 часа до 10,30 часа и в късния следобед в 16,30 часа, когато ще започне протестното им шествие в центъра на Кърджали, съобщиха от КНСБ.

Координационният съвет на КНСБ изрази позиция, че проблемите с неизплатените заплати се дължат на прехвърлянето на отговорности между държавни органи, бизнес и банки.

До положителното решение от съда се стигна, след като миналата седмица работниците от "Оловно-цинковия комбинат" в Кърджали последваха съвета на социалния министър Тотю Младенов да си потърсят правата за неизплатените работни заплати без да завеждат дело срещу некоректния работодател.

С издадените изпълнителни листове работниците могат да се обърнат към съдия-изпълнител, който да запорира сметки или имущество на собственика на комбината, за да се осигурят средства за изплащане на дължимите суми.

Вече втора седмица казусът с неизплатените възнаграждания на металурзите от минното дружество остава без решение. Позицията на социалния министър е, че намесата на прокуратурата е единственият начин да се реши казусът, а премиерът Борисов и министърът на икономиката Делян Добрев призоваха работниците към търпение, докато държавата намери чужд инвеститор за ОЦК-Кърджали. 

В края на миналата седмица работниците получиха еднократни помощи в размер на 325 лева на човек за покриване на най-неотложни нужди.

В съобщение до медиите от КНСБ съобщиха, че ако до петък (6 април) работните заплати на металурзите не бъдат изплатени, инициативният комитет предвижда следващата седмица да бъдат проведени протестни митинги в София, пред сградата на собственикът „Интертръст холдинг” АД и пред Народното събрание.

Ако и тогава исканията им не бъдат удовлетворени, работниците от ОЦК-Кърджали са решени да блокират най-близкия граничен контролно-пропускателен пункт.

* Актуализирано към 17.00 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
Батя
преди 12 години
Многа нагли тия работници. Какво им е виновна държавата и гражданите й че да блокират пътища и КПП-та?? Това са частни взаимоотношения. На мен утре Гошо ако не ми върне парите да ходя да блокирам пътища и да си искам парите от държавата - данъкопладците, така ли??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Tony
преди 12 години
И делян добрев ли има да взема пари от там? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още