IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Издадено е разрешение за строеж на газовата връзка с Гърция на територията на България

Строителството на проекта се очаква да започне в средата на 2018 г.

11:44 | 04.10.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Проектната компания за новата газова връзка между България и Гърция - ICGB, официално получи разрешение за строеж за интерконектора на територията на България, съобщават от компанията.

На 12 септември 2017 г. Министерството на регионалното развитие и благоустройството издаде разрешение за строеж на интерконектора на българска територия за общините Стара Загора, Раднево и Опан в област Стара Загора, общините Димитровград и Хасково в област Хасково и общините Джебел, Кърджали, Момчилград и Кирково в област Кърджали, посочва се в съобщението. 

Издаването на разрешение за строеж включва учредяването на вещните права за над 3 800 имота, както и процедура по отчуждаване на 23 имота, за които не е постигната доброволна сделка със собствениците в полза на 151-километровото трасе на газопровода на българска територия, допълва се в съобщението. 

„Проектната компания успя да спази сроковете за издаване на строително разрешение, както се обвърза първоначално пред акционерите си по Пътната карта на проекта. С този ключов резултат се бележи сериозен напредък в развитието на проекта, както и готовност за стартиране на строителството след успешно завършване на тръжните процедури“, каза Теодора Георгиева, изпълнителен директор от българска страна на проектната компания.

Строителството на проекта се очаква да започне в средата на 2018 г. и отговаря на сроковете, заложени в Пътната карта на ICGB.

„Процесът за издаване разрешение за строеж в България е много по-сложен в сравнение с Гърция - не само защото 83% от трасето на газопровода се намира на българска територия, но и поради продължителните административни процедури, свързани с учредяването на вещните права“, обясни изпълнителният директор от гръцка страна Константинос Караянакос.

“Това важно постижение е добра основа за тръжните процедури, а след издаване на решението за освобождаване от регулиран достъп проектната компания ще получи строително разрешение и на гръцка територия“, увери Караянакос.

Съгласно гръцкото законодателство строителното разрешение за гръцка територия може да бъде издадено, след като газопроводът получи лиценз за оператор на преносна мрежа. Това ще се случи след решението за освобождаване от правилата за тарифа, собственост и за достъп на трети страни съгласно Член 36 Директива 2009/73/EO. Очаква се това решение да бъде взето от регулаторите на двете държави през октомври тази година, а от ЕС - в началото на 2018 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 5
majnata
преди 6 години
А с пъба " Балкан " докъде сме ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 6 години
Сега ако намерят и някой да финансира тази полюция... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още