IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Издаването на паспорти с привилегии се ограничава със закон

Шофьорската книжка ще се прави по реда на Закона за българските лични документи

17:40 | 17.02.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Правителството предлага промени, с които се ограничава издаването на паспорти, даващи на притежателите им права за по-лесно и безвизово пътуване в чужбина. Става дума за т.нар. дипломатически и служебни паспорти, съобщи пресцентърът на Министерския съвет.

Според предложения проект за изменение и допълнение на Закона за българските лични документи, право на служебни паспорти ще имат само членовете на ръководствата на лицензираните спортни федерации, вписани в регистъра по Закона за физическото възпитание и спорта, ръководствата на представителните организации на работниците и служителите, както и на представителните организации на работодателите на национално равнище.

С промените ще се минимизира възможността от злоупотреби, тъй като настоящата нормативна уредба дава практическа възможност всеки дееспособен български гражданин да получи служебен паспорт, ако регистрира юридическо лице с нестопанска цел, което представлява сдружение, федерация или браншова организация, и бъде избран в нейното ръководство.

В Закона за българските лични документи досега са визирани само видовете услуги и срокове за издаване на лична карта и паспорт - обикновена, бърза и експресна, а тези за свидетелство за управление на МПС са уредени в Правилника за издаване на български лични документи.

С промените в закона се вписват съществуващите до момента услуги за издаване на шофьорска книжка - обикновена и бърза, като се въвежда и нов вид услуга - ускорена, която ще се изпълнява до три дни от приемане на заявлението.

Тя ще се прилага при подмяна на свидетелството за управление на МПС поради изтичане на срока на валидност, при вече изтекъл срок на валидност, при промяна в данните на водача - смяна на фамилия и транслитерация, както и при издаване на дубликат.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
OB4AR
преди 3 години
И като ти напишат акт какво от това? Трябва да ти връчат после наказателно постановление и ти да си го платиш в рамките на срока. А никой не те търси.Процедурата в БГ е ужасно тромава. 90% от актовете им падат в съда. Най-вече поради давност. Самите фуражки са вдигнали ръце.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
kane
преди 3 години
Напишете и за шоф. книжки.Последният път когато бях в България ми писаха акт и не ми дават да шофирам автомобил, защото живея от много години в чубина и не плащам рекета на държавата. И има уловки за непризнаване на чуждестраннната ми книжка...Не държава, а мащеха с бухалка. Бой от нея, бой от системата, бой от претъпниците, бой с идиотщина, бой с мизерия ... докато избягаш трайно. Ако пък се върнеш за почивка за седница две, пак бухалката започва да играе и бързо си тръгваш мислейки си "защо се връщам изобщо"... и после парите ми искат да инвестирам. С лошо добро не се постига.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
vstoykov
преди 3 години
А кога ще реформирате издаването на нормални паспорти и лични карти по такъв начин, че гражданите да не изпадат в ситуации, от които не може да се излезе?Изгубен документ за самоличност -> Няма достъп до парите в банка (доставчик на платежни услуги) -> Не може да плати за издаване на нов документ за самоличност (нито е възможно получаване на парите от застраховката)....Подробно писах в блога си, потърсете статията "Документите за самоличност, издавани от държавни органи, са единична точка на отказ".Имам доказателства за това, че съм обяснил тези проблеми, но реакция на държавата не последва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още