IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Издръжката на живот на четиричленно домакинство е 2 248 лв. към септември

Към юни месечните разходи на четиричленно домакинство бяха по-високи - 2 254 лв.

14:01 | 01.11.13 г.
Издръжката на живот на четиричленно домакинство е 2 248 лв. към септември

Издръжката на живот на лице от четиричленно домакинство към края на месец септември достигна сумата от 562,19 лв., или общо 2 248 лв. месечно са необходими на домакинство за храна, сметки, дрехи и други от първа необходимост. Това показват данните на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ за третото тримесечие на 2013 г., които бяха представени днес.

За сравнение издръжката на живот на човек от четиричленно домакинство за предходното тримесечие беше малко по-висока - 563,63 лв.

Според анализа на института границата на бедност е 212, 22 лева, което показва намаление спрямо предходното тримесечие с 0,8% и 0,6% на годишна база.

През анализирания период поскъпват главно стоки и услуги, които не са характерни за потребителския модел на бедните домакинства, например зеленчуци и плодове извън сезона, акцизни стоки, заведения за обществено хранене, луксозно потребление.

"Като обобщение може да се каже, че животът е страната леко е поевтинял, но пък не се наблюдава ръст в потреблението", уточни Виолета Иванова от Института към КНСБ.

Според Иванова реално състоянието на домакинствата не се е променило, защото въпреки намаляването на издръжката и увеличаването на разполагаемия доход, то не е довело до по-голямо потребление.

Тези данни се подкрепят от това, че през септември се отчете дефлация на годишна база за първи път от 1990 г. Насам. "Това е изключително тревожно явление, което води след себе си рецесия", заяви от своя страна президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Под линията на бедност остават около 23,5% от домакинствата в страната, с общ доход на лице до 212 лв. В сравнение с предходното тримесечие броят на лицата под прага на бедност нараства с нови около 80 хил. Души и вече са 1 млн. 695 хил. Същевременно домакинствата с общ доход на 1 лице над издръжката на живот (562 лева) са около 17,7%, което представлява около 1,2 млн. граждани на България.

Най-масово българинът разполага с до 310 лв. на член от домакинство – в тази група попадат 3,2 млн. души, показват данните представени от КСНБ.

Запазва се тенденцията намалението на броя на наетите лица да е в обратна връзка с ръста на работната заплата. Това най-силно е изразено в областите: производство на превозни средства, без автомобили: наетите намаляват с 14,3%. Средната работна заплата в сектора отчита увеличение с 2,8%. Строителство на сгради-спад на наетите с 6,3% за същия период, а средната работна заплата бележи увеличение с 9%. Производство на облекло - спад на наетите с 6,3%, а ръст на средната заплата със 7,8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още