IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Издръжката на живот през юни стига 556 лева на човек

Продължава тенденцията да се отчита спад в средните нива на издръжката на живота, отчита анализ на КНСБ

17:07 | 27.07.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Издръжката на живот средно на един човек в България достига до 556,55 лв. през юни, показва анализ на Института за синдикални и социални изследвания (ИССИ) на КНСБ.

2226 лв. са необходимите средства за покриване на разходите за храна, жилище, здравеопазване, образование, транспорт и почивка за четиричленно домакинство, включващо двама родители и две деца.

През юни продължава тенденцията да се отчита спад в средните нива на издръжката на живота, както на тримесечна база с 0,2 процента, така и на годишна с 1 процент. Данните все пак показват забавяне на темповете на спад, при условие че за първото тримесечие се отчита най-силното намаление в сравнение със същия период през последните две години, посочват от КНСБ. 

От началото на настоящата година дефлацията отново се завръща, макар със затихващи темпове, регистрирани през последното тримесечие, добавят от КНСБ. 

Основните причини за забавянето на дефлацията, от една страна, продължават да са административно регулираните цени (намаление на цените на природния газ с 23%, на топлоенергията средно с около 5%), както и сезонният фактор при хранителните продукти. От друга страна, силно влияние за задържане на дефлацията имат външните фактори като цени на петрола, които през последното тримесечие регистрират на международните борси повишение, а оттам и на вътрешните цени на бензина и горивата, посочват от синдиката.

Очакванията са, че дефлацията ще се задържи през цялата година и няма да се потвърди средносрочната бюджетна прогноза на МФ за възстановяване на инфлацията. 

Въпреки че се отчита увеличаване на заетостта (с малко над 25 хил. лица) и повишаване на реалните доходи (с 9,8%), намаляване на равнището на безработицата (8,6%, или с близо 69 600 лица), има редица тревожни тенденции през първото тримесечие на 2016 г., които забавят процеса на възстановяване на икономиката, посочва се в доклада на синдиката.

Сред рисковете са дълготрайната безработица, която застрашава да остави постоянно извън пазара на труда около 157 хил. души, или 56% от безработните лица са били без работа над 1 година.

Младежката безработица също остава висока, макар че спадна до 13,9% (около 70 хил. души) - притеснителен остава фактът, че приблизително всеки четвърти безработен е младеж на възраст 15-29 години.

Голям остава и проблемът с така наречените „обезкуражени“ лица (хора, които желаят да работят, но не търсят активно работа, защото предполагат, че няма да намерят - бел. ред.). ,Те наброяват 179 300 лица, като 40% от тях са лица до 34-годишна възраст.

Регистрираният икономическият растеж от 2,9% изглежда добро постижение на фона на предишните незабележими ръстове, пише още в анализа. Основен принос за този ръст има нарастването на потреблението, след като доскоро се дължеше на износа.

Крайното потребление на домакинствата за първото тримесечие отчита ръст от 2,1%, но все още остава свито.

Според анализа на КНСБ оптимистично е очакването на кабинета, че вътрешното потребление ще компенсира по-ниските приходи от преки данъци по косвен път чрез ДДС и ще бъде алтернатива на предходната успешна за икономиката ни година.

За постигане на по-силно вътрешно потребление, което да бъде двигател на икономиката, е необходимо да се разчита на фактори, които водят до ускорено повишаване на доходите на населението, а не на такива, дължащи се на дефлация и конюнктурни изменения, допълва се в анализа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още