IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изготвят план за ваксинация на български спортисти за Олимпиадата Токио 2020

Експерти на две министерства ще разработят детайлно предложение в спешен порядък

20:34 | 17.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Toru Hanai/Bloomberg</em></p>

Снимка: Toru Hanai/Bloomberg

Министърът на спорта Красен Кралев и министърът на здравеопазването Костадин Ангелов са взели решение за изработване на план за имунизиране срещу COVID-19 на спортисти и треньори, които ще участват в Олимпийските игри в Токио.

Това съобщи Костадин Ангелов след среща с министъра на спорта Красен Кралев и представители на Българския олимпийски комитет (БОК).

Екип от експерти на двете министерства ще разработи детайлно предложение. То ще бъде представено на федерациите, които ще изпращат спортисти на квалификациите за Олимпийските игри, както и на самия турнир в Токио.

"Решихме в спешен порядък да създадем план за ваксинация на спортистите, които ще прославят България на Олимпиадата в Токио. Състезателите и техните треньори трябва и ще бъдат защитени от заплахата COVID-19", пише Ангелов във Facebook.

Пандемичната обстановка в България и по света би могла да осуети участието на българските спортисти в предстоящите състезания. Ваксинацията значително може да помогне за провеждането на безопасна и сигурна Олимпиада, посочват от Министерството на спорта.

Около 11 000 състезатели от цял свят предстои да вземат участие в Олимпийските игри в Токио това лято. На тях ще присъстват и много гости, официални лица и журналисти. Все още стои открит въпросът дали да се допуснат зрители на състезанията. Това означава, че българските спортисти трябва да бъдат защитени от COVID-19, което от своя страна би възпрепятствало участието им в това най-престижно състезание.

„Наш дълг е и ще направим и невъзможното, за да защитим нашите спортисти”, обяви министър Кралев.

„Само здрави атлетите ще могат да постигнат успехи и да донесат медали на България!“, заяви от своя страна проф. Костадин Ангелов и допълни, че ваксинирането на българските спортисти ще бъде направено в най-кратки срокове.

Олимпийските игри, които трябваше да се проведат миналото лято, бяха отложени с година заради пандемията. Все още има много неясноти за начина, по който ще се проведе най-голямото спортно събитие. В някои държави се поставя темата за това спортистите да бъдат сред първите ваксинирани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още