IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изграждането на интермодален терминал във Варна може да започне от 2015 г.

Работна група прави задание на съоръжението, резултатите от дейността й трябва да станат ясни до края на месеца

13:27 | 10.03.14 г.
Изграждането на интермодален терминал във Варна може да започне от 2015 г.

Реалното строителство на новия интермодален терминал във Варна може да започне през 2015 г., каза днес в крайморския град министърът на транспорта и информационните технологии Данаил Папазов, цитиран от БТА.

По думите му в момента работна група прави заданието на съоръжението. Резултатите от дейността й трябва да станат ясни до края на този месец.

Според Папазов терминалът ще има специализирани кейове за обработка на контейнери и на зърно. За проектирането на съоръжението ще бъдат необходими около 15 млн. лева.

Работата по изграждане на интермодален терминал във Варна започна през миналата година. От министерството предложиха терминалът да включи пристанище Варна – Изток и железопътна гара Варна, които да бъдат обединени в общ комплекс.

Идеята е средствата да бъдат осигурени от държавата, съвместно със собствени приходи на порт Варна и на Държавното предприятие "Пристанищна инфраструктура".

Днес Папазов посочи още, че пристанищата във Варна и Бургас имат предварителни договори, свързани с изграждането на "Южен поток". Те могат да извършват услуги, свързани с логистиката при изпълнението на проекта. С такива задачи може да бъде ангажирана и БДЖ.

Във връзка със ситуацията в Украйна министърът коментира, че няма данни за необходимост от повишаване охраната на българските пристанища. Той посочи, че в портовете по принцип се вземат всички необходими мерки за сигурността им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още