IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изграждането на третата линия на метрото започва през пролетта на 2016 г.

Догодина ремонтите в София ще бъдат насочени и към вътрешнокварталните и второстепенните улици, заяви заместник-кметът по транспорта Любомир Христов

20:55 | 18.12.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Изграждането на третата линия на метрото започва през пролетта на 2016 г.

Изграждането на третата линия на метрото в София започва през пролетта на 2016 г., ще бъдат довършени още три буферни паркинга, а догодина ремонтите в столицата ще бъдат насочени и към вътрешнокварталните и второстепенните улици. Това заяви заместник-кметът по транспорта Любомир Христов, цитиран от БТА.

„Започваме с централния участък от района на "Малък градски театър зад канала" до "Красно село". Предстои да бъдат проведени тръжните процедури за участъка до "Овча купел"“, посочи Христов по отношение строежа на третия метродиаметър по време на представянето на програмата на общината в сферата на транспорта за следващата година.

Що се отнася до паркирането на територията на града - Столичната община планира довършването на още три паркинга на метрото. Христов припомни, че паркирането на буферните паркинги на метрото е безплатно за тези, които ползват абонаментни карти.

20 употребявани трамваи ще бъдат доставени от Чехия, а 28 модернизирани трамвайни мотриси - от Швейцария. 110 нови автобуси ще бъдат пуснати в движение, първите 70 ще пристигнат в края на август, посочи зам.-кметът по отношение на очакваните нови попълнения на автопарка.

През 2016 г. Столична община планира ремонти в по-голям мащаб на вътрешнокварталните и второстепенните улици. До края на пролетта предстои да бъде изработена четиригодишна програма за ремонт на уличната мрежа в столицата.

През следващата година като част от Инвестиционната програма на общината предстои довършване на реконструкцията на ул. "Обиколна" в ж.к. "Дружба". Вече е сключен договор, готови са работните проекти и има готовност за започване на работа след приключване на отчуждителните процедури, посочи Христов.

За догодина е предвидено разширение на бул. "Монтевидео" при Нов Български университет, ще бъдат изградени нови тротоари, осветление, нова пътна настилка. През 2016 г. ще започне изграждане на кръстовището на две нива на бул. "Акад. И. Ев. Гешов" и бул. "България". Предстои ремонт на ул. "Богатица" в "Лозенец", както и на бул. "Владимир Вазов" заедно с деветте моста по булеварда, които са в много тежко състояние, съобщи зам.-кметът по транспорта.

За 2016 г. Столичната община планира цялостен ремонт на ул. "Козлодуй", нов релсов път и нова контактна мрежа. Вторият етап от ремонта на бул. "Витоша" до Южния парк ще продължи догодина с подмяна на пътната настилка, нови тротоари, нов релсов път, продължение на велотрасето. Предстои реконструкция на ул. "Цар Симеон" и на основните пътни артерии в кв. "Редута" - улиците "Атанас Узунов" и "Делчо Атанасов", съобщи Христов.

През 2016 г. продължава изграждането на велоалеи, включително и по малките улици в центъра. Приключва проектирането на специален велотунел, който минава над тунела в "Люлин" и прави връзката между квартала и останалата част от града. Христов съобщи, че в комисиите на Столичния общински съвет вече се разглежда доклада на кмета Фандъкова за концесията за обществена обменна велосипедна система, която предвижда изграждането на 33 велообменни станции с повече от 400 велосипеди в широкия център на София.

Проектобюджетът на Столичната община за догодина предвижда повече средства за здравеопазване и социални дейности. За това съобщи днес зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов на семинар на Столичния общински съвет за бюджета на града.

За здравеопазване са планирани близо 37 млн.лв., а за социални дейности - над 32 млн.лв.

Барбалов, който изпълнява функциите и на зам.-кмет по здравеопазване каза, че общият брой пациенти на общинските болници за една година са около 70 хил. души. По думите му общинските болници са единствените, които предоставят лечение на бездомни хора в затруднено положение, така че осигуряват и важна социална функция. Основните приходи идват от многопрофилните болници, на второ място са специализираните лечебни заведения, следвани от акушерогинекологичните болници.

Зам.-кметът по социални дейности на Столичната община Албена Атанасова отбеляза, че от общо 32,23 млн.лв. за сектора, около 1 млн.лв. ще бъдат отделени за дофинансиране на социални услуги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
Nikodim
преди 8 години
След някоя и друга година ще започнем да се питаме: защо струпваме 1/3 от населениетона България в София !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
Сините камъни
преди 8 години
Струва ми се по-важно да се построи нов затвор за "нашТе" политици, да се поръчат специални чипове за задниците им и всеки американски консултант барабар с новия посланик да са охраната на затвора!На всеки два месеца да се сменят местата им!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още